Vijf redenen waarom je NU je ticket voor ManiFiesta moet kopen

Nog vijf weken en het is ManiFiesta o’clock! Op 17 en 18 september organiseren we in Oostende het meest solidaire festival van het land. Zee, muziek, debatten en sfeeeeeeeer! Vorig jaar waren we met 15.000. Dit jaren willen we nog beter doen! En daarom willen we je vragen om deze week nog je ticket te kopen. Waarom?

Het Gentse stadsbestuur laat 1873 daklozen in de kou. PVDA eist inspraak van middenveld.

In de nacht van 28 juli maakte het Gentse middenveld 1873 krijttekeningen in het Gentse straatbeeld voor de 1873 daklozen in Gent. “Dat zijn 1873 mensen die het stadsbestuur in de kou laat. Alle inwoners van Gent hebben recht op een thuis”, reageert de linkse PVDA.

Provinciale tent Oost-Vlaanderen op ManiFiesta: dé place to be

ManiFiesta staat alweer aan de horizon (heb je je ticket al?) en het wordt opnieuw onvergetelijk. Wie z'n weekendplanning al aan het maken is, mag alvast niet vergeten de provinciale tent van Oost-Vlaanderen te bezoeken. We bundelen onze krachten met onze kameraden van PVDA Limburg en PVDA Luik om het gezelligste plekje van ManiFiesta te voorzien. 

PVDA fileert besparingsplan: “sociaal is geen toverwoord.”

Woensdag maakte het stadsbestuur haar besparingsplannen bekend. Het bestuur gaat jaarlijks 81 miljoen euro besparen. Bijna 27 miljoen euro zou komen uit nieuwe inkomsten, de andere 54 miljoen bespaart ze bij onze stadsdiensten. PVDA gemeenteraadsleden Yüksel Kalaz en Sonja Welvaert fileren de besparingsplannen.

800 Gentbrugse stemmen over de Arsenaalsite

PVDA Gent in samenwerking met de buurtbewoners overhandigde een nota over de toekomst van de Arsenaalsite aan het stadsbestuur. Als de inspraak op zich laat wachten, neem je beter zelf het initiatief. Vanuit dit standpunt verzamelde PVDA Gent de voorbije maanden op infoavonden, deur-aan-deur, aan schoolpoorten, op openbare markten, via gesprekken in de buurt de vragen en meningen over de toekomst van de Arsenaalsite van meer dan 800 Gentbruggenaars.

78 miljoen euro minder voor de stadsdiensten, PVDA Gent vraagt voorwaarden voor het personeel

Het stadsbestuur maakte de politieke keuze om 78 miljoen euro te besparen bij de openbare diensten. Dat is voor PVDA Gent onaanvaardbaar. Schepen van financiën, Rudy Coddens (Vooruit), liet alvast weten dat de budgetbesprekingen, die normaal gezien in juni geagendeerd worden op de gemeenteraad, zijn verlaat naar september 2022. 

Red onze openbare diensten

De openbare diensten kreunen onder de besparingsmaatregelen, en wij zijn allemaal de pineut. Het personeel van de lokale, Vlaamse en federale overheden zijn dit beu, en gaan daarom op 31 mei in staking.

Aantal sociale woningen in Gent daalt opnieuw: 458 minder op tien jaar tijd

Het aantal sociale woningen in Gent zakte in 2021 naar het laagste cijfer van de afgelopen tien jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW). Het totale aantal daalde met 228 sinds 2020. Het aantal effectieve verhuringen daalt nog sterker, in 2021 woonden er 444 gezinnen minder in een sociale woning dan het jaar voordien. Gent legt daarmee de slechtste cijfers voor van heel Vlaanderen. Voor PVDA-gemeenteraadslid Sonja Welvaert is die evolutie ontoelaatbaar: “Er staan in Gent meer dan 13.000 gezinnen op de wachtlijst voor een sociale huurwoning, maar het aantal woningen blijft dalen. Dit is niet uit te leggen. Zo wordt de wooncrisis alleen maar groter”

Zes maanden na verkoop is de prijs van de Arsenaalsite nog steeds onbekend

Zes maanden geleden werd de Arsenaalsite verkocht. De gronden van de NMBS in Gentbrugge kwamen zo in handen van drie West-Vlaamse ondernemers. “Dat de verkoop ondertussen volledig rond is weten we, maar een half jaar na datum mogen we nog steeds de prijs niet weten”, reageert PVDA volksvertegenwoordiger Maria Vindevoghel.

Burgervoorstel “Recht op protest” wordt weggestemd op de Gentse gemeenteraad

Maandag 25 april 2022 kwam het burgervoorstel “Recht op protest” op de Gentse gemeenteraad. 30 middenveldorganisaties dienden dit voorstel in om onze democratische rechten en het recht op protest te verdedigen en toegankelijker te maken. Ze verwijzen naar het Amsterdams model, waar een melding van 24 uur voor de actie voldoende is. Ook eisen ze een meldingsplicht in plaats van een toelating en een halt aan GAS-boetes voor protest of (vrije) meningsuiting.