18. Regenboogstad
Gelijkheid, respect en solidariteit zijn kernwaarden voor de PVDA. Van waar je ook komt, van wie je ook houdt of wie je ook bent, je bent welkom in de diverse samenleving die onze stad zo rijk maakt. Niemand mag het slachtoffer zijn van discriminatie of geweld. Toch zien we dat 93% van de LGBTQIA+-gemeenschap (lesbische, gay, biseksuele, transgender, queer, intersekse en aseksuele personen) in de voorbije twee jaar verbaal of psychisch geweld heeft meegemaakt. Gent kent een uitgebreid netwerk van organisaties voor LGBTQIA+ personen. We ondersteunen deze organisaties in hun samenwerking met alle actoren in de samenleving. We zetten het onderwijs in als hefboom tegen discriminatie en zorgen voor een inclusieve publieke dienstverlening. Het loket haatmisdrijven bouwen we verder uit en zorgen voor bijkomende, laagdrempelige meldpunten.
Visie
In Gent moet iedereen thuis kunnen zijn, van wie je ook houdt of hoe je je ook voelt of identificeert. Met de PVDA streven we naar een samenleving en een stad waar alle rechten gegarandeerd zijn.
De LGBTQIA+-gemeenschap is heel divers. Ze is niet over één kam te scheren. Over heel de stad, in alle wijken, gezinnen en verenigingen, vind je die diversiteit terug. Sommigen zijn out and proud, anderen niet. Sommigen wonen samen met hun gezin, anderen staan er alleen voor. Sommigen zijn gelovig, anderen niet. Sommigen zitten nog op school, anderen hebben hun weg al gevonden naar een woon-zorgcentrum. Sommigen wonen al heel hun leven in Gent, anderen nog maar net. Toch streven ze allemaal naar aanvaarding in de maatschappij. Willen we de rechten van hen allemaal garanderen, dan moeten we daar ook met heel de samenleving en alle actoren actief naar werken.
Wat wij willen
1. Sterke en onafhankelijke organisaties, die hun expertise voor honderd procent inzetten
- We pleiten voor een structurele investering in het Regenbooghuis in de Kammerstraat. Zo garanderen we een duurzame huisvesting van de Gentse LGBTQIA+-organisaties.
- We maken meer middelen vrij voor de onthaal- en socio-culturele werking van Casa Rosa. Zo kan de koepelorganisatie, samen met de aangesloten verenigingen, de nodige acties ondernemen voor de gemeenschap en meer op eigen initiatief evenementen opzetten, zonder dat daar het fiat van het stadsbestuur voor nodig is.
- We brengen de verschillende sociaal-culturele organisaties regelmatig in contact met elkaar en richten daar een ontmoetings- en samenwerkingsplatform voor op. Zo kunnen ze elkaar versterken in hun werk en expertise uitwisselen.
Meer achtergrondinformatie
Wij gaan voor een inclusieve stad waarin organisaties samenwerken en mensen elkaar ontmoeten. We bouwen op alle expertise die onze stad rijk is, om deze strijd voor aanvaarding te voeren.
Na een halve eeuw strijd is er veel veranderd. De ‘homobeweging’ van vroeger is uitgegroeid tot een brede en diverse emancipatiebeweging. De jaarlijkse betogingen voor gelijkheid en zichtbaarheid zijn uitgegroeid tot grote Pride Parades met tienduizenden bezoekers. De zichtbaarheid van LGBTQIA+ mensen en thema’s in de media en populaire cultuur is sterk toegenomen. Vooral de afgelopen tien jaar is de mentaliteit snel geëvolueerd, onder meer dankzij de sociale media die jongeren kansen bieden om zichzelf uit te drukken en te herkennen in anderen.
Veel juridische discriminatie is uit de weg geruimd. Op papier zouden LGBTQIA+ personen dus dezelfde kansen moeten kunnen krijgen als iedereen. Jammer genoeg is de realiteit niet zo rooskleurig. Aanvaarding begint in het dagelijkse leven, op de plek waar je woont. Daarom is het aan de stad in te zetten op een beleid waardoor iedereen zich thuis kan voelen. We hebben daar troeven voor in handen. Al jaren telt onze stad tientallen actieve organisaties die mensen bij elkaar brengen om op te komen voor gelijke rechten voor LGBTQIA+ personen. Samen bezitten ze een schat aan ervaring en expertise. Die is onontbeerlijk om een inclusieve samenleving op te bouwen.
Heel wat van onze rechten zijn het resultaat van de strijd van sociale bewegingen, minderheidsgroepen en onderdrukte of uitgebuite groepen. De middenveldorganisaties vormen de ruggengraat van deze democratische en emancipatorische strijd. De verschillende LGBTQIA+ verenigingen hebben de ervaring en de contacten om het verschil te maken in het gevecht tegen discriminatie en voor gelijkheid. We betrekken hen voortaan structureel bij elke beleidsbeslissing die hen aanbelangt, op elk beleidsniveau. Zij zijn immers de sleutel tot een inclusieve samenleving.
Daarnaast willen we Casa Rosa, de koepel van de Oost-Vlaamse LGBTI+ verenigingen, structureel en op lange termijn ondersteunen zodat er ruimte komt voor initiatieven met een maximale impact op de samenleving. Casa Rosa heeft daarbij de taak nieuwe initiatieven en organisaties die nieuwe doelpublieken aanboren, maximaal te ondersteunen, zodat die op eigen benen kunnen staan. Het Regenbooghuis in de Kammerstraat, de plek waar Casa Rosa gehuisvest is, verdient daarom een investering, zodat een vaste stek ook in de toekomst gegarandeerd blijft.
2. Samen tegen iedere vorm van haat, geweld en discriminatie
- Tijdens evenementen voeren we een zero tolerance-beleid wat betreft haatmisdrijven en geweld. We implementeren een beleid van safe(r) spaces tijdens evenementen van de Stad Gent en stimuleren dit beleid bij vergunde evenementen.
- We voorzien in extra psychosociale ondersteuning voor slachtoffers van haatmisdrijven.
- Het loket haatmisdrijven van Politiezone Gent wordt verder bekend gemaakt en maken we toegankelijker.
- We zorgen voor bijkomende laagdrempelige contactpunten waar burgers terecht kunnen met meldingen en vragen ivm haat, geweld en discriminatie.
- We steunen de initiatieven om praktijktesten uit te voeren om discriminatie op te sporen, in de eerste plaats op de woon- en de arbeidsmarkt. Maar we willen ook dat er effectief sancties verbonden worden aan vaststellingen van racisme en discriminatie.
- We geven speciale aandacht aan vluchtelingen die hun thuisland hebben verlaten vanwege hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit. We erkennen en ondersteunen organisaties die zich inzetten voor LGBTQIA+-personen met een migratieachtergrond.
Meer achtergrondinformatie
Verbale en fysieke agressie op straat, op school en op het werk wegen zwaar op het welzijn van LGBTQIA+ personen. Het onderzoek Genoeg, Enough, Assez toonde aan dat 93% van de gemeenschap in de voorbije twee jaar verbaal of psychisch geweld heeft meegemaakt.
Volgens een ander rapport van Unia was haat tegen LGBTQIA+ personen het op één na meest voorkomende motief bij haatmisdrijven in 2022, na racisme. In bijna de helft van de gevallen ging het om haatmisdrijven met fysiek geweld. De cijfers vertonen helaas een stijgende lijn. Bovendien is er een grote onderrapportage.
In de ranglijst van landen waar lgbti+ personen het vaakst slachtoffer worden van fysiek of seksueel geweld staat België op een trieste derde plaats na Polen en Roemenië, zo wijst een studie van de European Union Agency For Fundamental Rights uit.
De eerste as waar we op werken, is sensibilisering en preventie. Dat gebeurt via gerichte en aangepaste campagnes in de media, het sport- en verenigingsleven, het onderwijs, op de werkvloer en online. Tegelijk kunnen we niet toestaan dat geweldplegers ongestraft blijven. We zorgen voor een effectieve bestraffing van élke dader, in de eerste plaats met leer- of herstelstraffen zodat ze zich bewust worden van wat hun daden aanrichten bij het slachtoffer.
Voor slachtoffers is de drempel naar hulpverlening dikwijls nog heel groot. Het loket haatmisdrijven van Politiezone Gent, dat in het leven werd geroepen, wordt daarom verder gepromoot en toegankelijker gemaakt. We zorgen voor bijkomende laagdrempelige contactpunten waar burgers terecht kunnen met meldingen en vragen in verband met haat, geweld en discriminatie. Tijdens evenementen voeren we een zero tolerance-beleid wat betreft haatmisdrijven en geweld. We implementeren daarbij een beleid van safe(r) spaces tijdens evenementen van de Stad Gent en stimuleren dit beleid bij vergunde evenementen.
Én we steunen de initiatieven om praktijktesten uit te voeren om discriminatie op te sporen, in de eerste plaats op de woon- en de arbeidsmarkt. Maar we willen ook dat er effectief sancties verbonden worden aan vaststellingen van racisme en discriminatie.
We zorgen ervoor dat slachtoffers maar één keer hun verhaal moeten doen bij een meldpunt naar keuze – de politie of een gelijke kansen orgaan. Vanaf daar gaat het dossier met hun toestemming naar de bevoegde instanties. We garanderen gratis slachtofferhulp in de vorm van psychologische begeleiding. We houden slachtoffers op de hoogte van wat er met hun klacht gebeurt. Tot slot informeren we de LGBTQIA+ gemeenschap beter over de verschillende meldpunten en klachtenprocedures. We communiceren openlijk over de sensibiliseringsopleidingen voor politiekorpsen, slachtofferhulp en andere diensten, om de stap naar hulpverlening te verkleinen.
Sommige vluchtelingen zijn hun land ontvlucht omdat ze vanwege hun seksuele oriëntatie of hun genderidentiteit het slachtoffer werden van vervolging. Zij dienen opvang te krijgen in degelijke, kleinschalige structuren met gesensibiliseerd personeel dat hun aanvraag eerlijk en humaan, zonder stereotypering en zonder vooroordelen, onderzoekt. In Gent nemen we het voortouw om zulke initiatieven op te zetten.
3. Het onderwijs is dé hefboom naar maatschappelijke aanvaarding van LGBTQIA+-personen
- Zes op tien LGBTQIA+ leerlingen voelen zich onveilig op school. Daarom zetten we van jongs af aan in op preventie en sensibilisering. Pesterijen en andere vormen van discriminatie op school pakken we aan.
- We besteden aandacht aan inclusiviteit en maken LGBTQIA+-thema’s bespreekbaar op school. Daarbij zorgen we dat klasgesprekken aangepast zijn aan de leeftijd, de doelgroep en de realiteit van elke school. Wederzijds respect en empathie is daarbij een essentiële voorwaarde.
- We stimuleren en ondersteunen de oprichting van leerlingenorganisaties op alle scholen naar het voorbeeld van de gay-straight alliances waarmee leerlingen zelf acties ondernemen om racisme en discriminatie op school en daarbuiten tegen te gaan.
- We investeren in de aanwerving van een coördinator die in samenwerking met het LGBTQIA+-middenveld trajecten voor Gentse scholen aanbiedt om te bouwen aan een meer inclusieve school en die de leerlingenorganisaties samen met leerkrachten op de scholen zelf omkadert.
Meer achtergrondinformatie
60% van de LGBTQIA+ leerlingen zou zich onveilig voelen op school vanwege hun seksuele oriëntatie. Ze vermijden zelfs bepaalde plekken op school uit onveiligheid, bijvoorbeeld de speelplaats. Pesterijen en andere vormen van discriminatie op school zijn nog altijd dagelijkse kost. Dat zorgt voor een verhoogde kwetsbaarheid en zelfs voor mentale problemen bij deze jongeren. Daarnaast geeft het kinderen en jongeren de boodschap mee dat haatdragende ideeën en gedrag tegenover LGBTQIA+ personen ‘normaal’ zijn.
Daarom dat we van jongs af aan willen inzetten op preventie en sensibilisering. Dat begint bij een opleiding voor de directies en leerkrachten, zodat ze gepast kunnen omgaan met pestgedrag, haatspraak of polarisatie. We willen ook doorheen het schoolparcours momenten zien voor emotionele, relationele en affectieve vorming. De focus ligt daarbij op wederzijds respect. In het middelbaar besteden we ook aandacht aan LGBTQIA+ onderwerpen in de lessen over emotionele, relationele, affectieve en seksuele opvoeding.
De acties dienen altijd aangepast te zijn aan de leeftijd, de doelgroep en de realiteit van elke school. Dries De Smet van Wel Jong, een Vlaamse LGBTI+ organisatie voor jongeren, pleit voor begrip en empathie in de twee richtingen: ‘Mensen die LGBTI+ personen verbaal of fysiek aanvallen, doen dat in veel gevallen omdat ze geen ander kanaal vinden om zich beter te voelen en zichzelf te bewijzen. Natuurlijk zijn er grenzen en mogen LGBTI+ personen hun vrijheid niet laten beknotten. Maar dat wil niet zeggen dat we er ons niet van bewust moeten zijn dat er dingen zijn waarmee anderen het nog moeilijk hebben. Zolang ze zich niet agressief opstellen, moeten we ook leren aanvaarden dat sommige mensen een andere mening hebben. Alleen dan kunnen we naar elkaar luisteren en stappen vooruit zetten.’
Tot slot ondersteunen we op school jongeren wanneer ze van plan zijn jongerenorganisaties op te richten die allerlei vormen van racisme en discriminatie willen aanpakken. Voor deze projecten investeren we in een coördinator die hen structureel ondersteunt. Deze coördinator kan de trainingen en trajecten op stadsscholen helpen begeleiden, in samenwerking met middenveldorganisaties die zich bekwaamd hebben in het werken aan een school zonder discriminatie. De coördinator kan samen met de leerkrachten ook jongerenorganisaties ondersteunen in hun werking en actie.
4. Stadsdiensten van topkwaliteit die de diversiteit weerspiegelen
- We scholen alle stedelijke ambtenaren en dienstverleners regelmatig bij in de LGBTQIA+-thematiek. Op deze manier kunnen LGBTQIA+-Gentenaars van in de kleuterschool tot het woonzorgcentrum altijd zichzelf zijn.
- We maken werk van een communicatie die iedereen correct aanspreekt, met een beeldvorming die de diversiteit van de stad weerspiegelt.
- Dankzij een inclusief personeelsbeleid, dat voor alle stadsdiensten geldt, zijn de stadsmedewerkers een afspiegeling van de diversiteit in de samenleving, op alle vlakken.
- We organiseren brede campagnes die alle Gentenaars bereiken en sensibiliseren over het LGBTQIA+-thema. Zo maken we het thema bespreekbaar en zorgen we voor wederzijds respect en begrip.
Meer achtergrondinformatie
De stadsdiensten hebben een voorbeeldfunctie te vervullen in inclusieve communicatie en dienstverlening, met respect voor iedere Gentenaar. De kans bestaat dat je genderidentiteit niet noodzakelijk overeenkomt met je geboortegeslacht, of je voelt je niet noodzakelijk man of vrouw. We maken werk van een communicatie die iedereen correct aanspreekt, met een beeldvorming die de diversiteit van de stad weerspiegelt.
We willen werken aan een genderneutrale dienstverlening om echte inclusiviteit mogelijk te maken. We streven er ook naar dat de stadsmedewerkers de diversiteit van de Gentse bevolking weerspiegelen.
Als stad kunnen we bouwen op de verenigingen die mensen bij elkaar brengen. We willen al deze verenigingen, die zich bezighouden met allerhande takken van cultuur, ontspanning en sport, vragen het diversiteitscharter te ondertekenen. Zo kunnen zij de discussie starten over hoe LGBTQIA+ personen in hun vereniging eraan toe zijn, en van onderuit bouwen aan een meer inclusieve samenleving.
Tot slot zetten we in op stedelijke campagnes die de verschillende aspecten van de LGBTQIA+ gemeenschap in beeld brengen. Deze campagnes zijn laagdrempelig en breed en proberen verschillende plaatsen in de stad te bereiken.