18. Regenboogstad

Gelijkheid, respect en solidariteit zijn kernwaarden voor de PVDA. Van waar je ook komt, van wie je ook houdt of wie je ook bent, je bent welkom in de diverse samenleving die onze stad zo rijk maakt. Niemand mag het slachtoffer zijn van discriminatie of geweld. Toch zien we dat 93% van de LGBTQIA+-gemeenschap (lesbische, gay, biseksuele, transgender, queer, intersekse en aseksuele personen) in de voorbije twee jaar verbaal of psychisch geweld heeft meegemaakt. Gent kent een uitgebreid netwerk van organisaties voor LGBTQIA+ personen. We ondersteunen deze organisaties in hun samenwerking met alle actoren in de samenleving. We zetten het onderwijs in als hefboom tegen discriminatie en zorgen voor een inclusieve publieke dienstverlening. Het loket haatmisdrijven bouwen we verder uit en zorgen voor bijkomende, laagdrempelige meldpunten.

Visie

Wat wij willen

1. Sterke en onafhankelijke organisaties, die hun expertise voor honderd procent inzetten

  • We pleiten voor een structurele investering in het Regenbooghuis in de Kammerstraat. Zo garanderen we een duurzame huisvesting van de Gentse LGBTQIA+-organisaties.
  • We maken meer middelen vrij voor de onthaal- en socio-culturele werking van Casa Rosa. Zo kan de koepelorganisatie, samen met de aangesloten verenigingen, de nodige acties ondernemen voor de gemeenschap en meer op eigen initiatief evenementen opzetten, zonder dat daar het fiat van het stadsbestuur voor nodig is.
  • We brengen de verschillende sociaal-culturele organisaties regelmatig in contact met elkaar en richten daar een ontmoetings- en samenwerkingsplatform voor op. Zo kunnen ze elkaar versterken in hun werk en expertise uitwisselen.

Meer achtergrondinformatie

2. Samen tegen iedere vorm van haat, geweld en discriminatie

  • Tijdens evenementen voeren we een zero tolerance-beleid wat betreft haatmisdrijven en geweld. We implementeren een beleid van safe(r) spaces tijdens evenementen van de Stad Gent en stimuleren dit beleid bij vergunde evenementen.
  • We voorzien in extra psychosociale ondersteuning voor slachtoffers van haatmisdrijven.
  • Het loket haatmisdrijven van Politiezone Gent wordt verder bekend gemaakt en maken we toegankelijker. 
  • We zorgen voor bijkomende laagdrempelige contactpunten waar burgers terecht kunnen met meldingen en vragen ivm haat, geweld en discriminatie.
  • We steunen de initiatieven om praktijktesten uit te voeren om discriminatie op te sporen, in de eerste plaats op de woon- en de arbeidsmarkt. Maar we willen ook dat er effectief sancties verbonden worden aan vaststellingen van racisme en discriminatie.
  • We geven speciale aandacht aan vluchtelingen die hun thuisland hebben verlaten vanwege hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit. We erkennen en ondersteunen organisaties die zich inzetten voor LGBTQIA+-personen met een migratieachtergrond.

Meer achtergrondinformatie

3. Het onderwijs is dé hefboom naar maatschappelijke aanvaarding van LGBTQIA+-personen

  • Zes op tien LGBTQIA+ leerlingen voelen zich onveilig op school. Daarom zetten we van jongs af aan in op preventie en sensibilisering. Pesterijen en andere vormen van discriminatie op school pakken we aan.
  • We besteden aandacht aan inclusiviteit en maken LGBTQIA+-thema’s bespreekbaar op school. Daarbij zorgen we dat klasgesprekken aangepast zijn aan de leeftijd, de doelgroep en de realiteit van elke school. Wederzijds respect en empathie is daarbij een essentiële voorwaarde.
  • We stimuleren en ondersteunen de oprichting van leerlingenorganisaties op alle scholen naar het voorbeeld van de gay-straight alliances waarmee leerlingen zelf acties ondernemen om racisme en discriminatie op school en daarbuiten tegen te gaan.
  • We investeren in de aanwerving van een coördinator die in samenwerking met het LGBTQIA+-middenveld trajecten voor Gentse scholen aanbiedt om te bouwen aan een meer inclusieve school en die de leerlingenorganisaties samen met leerkrachten op de scholen zelf omkadert.

Meer achtergrondinformatie

4. Stadsdiensten van topkwaliteit die de diversiteit weerspiegelen

  • We scholen alle stedelijke ambtenaren en dienstverleners regelmatig bij in de LGBTQIA+-thematiek. Op deze manier kunnen LGBTQIA+-Gentenaars van in de kleuterschool tot het woonzorgcentrum altijd zichzelf zijn.
  • We maken werk van een communicatie die iedereen correct aanspreekt, met een beeldvorming die de diversiteit van de stad weerspiegelt.
  • Dankzij een inclusief personeelsbeleid, dat voor alle stadsdiensten geldt, zijn de stadsmedewerkers een afspiegeling van de diversiteit in de samenleving, op alle vlakken.
  • We organiseren brede campagnes die alle Gentenaars bereiken en sensibiliseren over het LGBTQIA+-thema. Zo maken we het thema bespreekbaar en zorgen we voor wederzijds respect en begrip.

Meer achtergrondinformatie