6. Jonge stad
Jongeren zijn experts bij uitstek over de plek waar ze wonen, leren en zich amuseren. Daarom geven we jongeren échte inspraak. Jongeren verdienen meer plaatsen om te chillen: meer groene, openbare ruimte en ook meer overdekte plaatsen waar jongeren steeds welkom zijn. We pleiten voor gratis en beter openbaar vervoer zodat jongeren zich dag én nacht kunnen verplaatsen. Ook geven we meer aandacht aan het mentaal welzijn van jongeren en breiden we de UiTPAS uit met een specifiek aanbod voor jongeren.
Visie
Wat wij willen
1. Jongeren een stem geven
- Het stadsbestuur moet de jongeren veel beter betrekken bij plannen en beleidsbeslissingen. Dat kan via jeugdwerk, onderwijs, jongerenorganisaties en door gewoon met jongeren te gaan praten.
- We geven de jeugdraad initiatiefrecht in de gemeenteraad. Zo kunnen jongeren punten op de agenda zetten.
- We maken een digitale plek waar jongeren vragen en voorstellen voor het stadsbestuur kunnen droppen. Ze kunnen die ook laten becommentariëren en ondersteunen door leeftijdsgenoten. We zorgen voor een brede bekendmaking van dit nieuwe online inspraakmedium.
Meer achtergrondinformatie
Jongeren krijgen vandaag te weinig inspraak in de stad. Inspraak blijft weggelegd voor wie de weg doorheen de wirwar van stedelijke structuren op eigen houtje afgelegd krijgt. Het is vaak niet duidelijk voor jongeren waar ze hun mening kunnen geven en op welke manier ze kunnen bijdragen aan de stad.
Wie jonger is dan 18 kan zelfs bij de verkiezingen hun stem niet laten gelden. En studenten die in Gent studeren, maar buiten de stad wonen, al evenmin. Er is een mindshift nodig om hen bij het uitstippelen van het stedelijk beleid aan bod te laten komen. Inspraak gaat over vertrouwen geven aan jongeren, hun mening serieus nemen en écht luisteren. Dat vraagt om een open houding van beleidsmakers. Die moeten beseffen dat jongeren experts zijn over hun buurt of school. Democratie is een tweerichtingsverkeer: verwacht niet alleen dat jongeren zelf hun weg vinden, maar ga ook actief naar hen toe. In Nieuw Gent werd door een reeks sociale organisaties een jongerenparlement op poten gezet met de lokale jeugd. Het project moet momenteel on hold gezet worden omdat de financiële middelen niet toereikend zijn. Dit soort projecten moeten gestimuleerd en ondersteund worden. Jongeren mee laten denken over de stad werkt emancipatorisch en helpt onze stad vooruit.
Met die ingesteldheid kan een stadsbestuur jongeren op allerlei manieren aan bod laten komen. In de eerste plaats via de structurele inspraakorganen, zoals de jeugdraden. Die moeten uitgroeien tot volwaardige jongerenvertegenwoordigingen. De jeugdraad moet initiatiefrecht krijgen in de gemeenteraad. Dan kunnen jongeren ook zelf punten op de agenda zetten.
Ook wie geen rechtstreekse lijn heeft naar de jeugdraad moet ideeën op tafel kunnen leggen. Daar is een open, digitaal instrument voor nodig, waarmee jongeren hun vragen en voorstellen naar voren kunnen brengen en daar steun van andere jongeren voor kunnen krijgen. De stedelijke diensten engageren zich om elke vraag te beantwoorden. Voorstellen die de steun krijgen van voldoende jongeren worden behandeld.
Het stedelijk jeugdbeleid moet verankerd zijn in de jongerenwereld. Daarvoor kan het beleid steunen op het jeugdwerk en op banden in het onderwijs. Dan kunnen jongeren gehoord worden als er veranderingen op til zijn in hun buurt, maar ook om beleid bij hen af te toetsen. Zonder sterk jeugdwerk, kan het beleid een doorgedreven inspraak van jongeren niet realiseren.
2. Gratis en beter openbaar vervoer
- Het moet gedaan zijn met de besparingen op De Lijn. We hebben nood aan goed werkend openbaar vervoer. We willen de 150 geschrapte bushaltes in Gent terug.
- We vragen een onmiddellijke oplossing voor Tramlijn 1. Dat de drukste tramlijn van de stad, tussen station Gent-Sint-Pieters en de Korenmarkt, vier jaar (!) verdwijnt door werken is onaanvaardbaar.
- We maken tram en bus in Gent gratis.
- We verhogen het aanbod op de lijnen. In de spitsuren rijdt er elke vijf minuten een tram of bus. In de daluren wordt dat elke tien minuten en ’s nachts om het half uur.
- We zorgen voor een betere aansluiting tussen tram en trein. Stad en station zijn zo ook makkelijker bereikbaar voor jongeren die niet in de stad wonen.
- We maken bussen, trams en haltes beter toegankelijk voor mensen in een rolstoel of voor wie een kinderwagen bij heeft.
- We dringen aan op investeringen bij De Lijn: in voertuigen, infrastructuur en personeel. Zo verbeteren we de kwaliteit van de dienstverlening en de werkomstandigheden en houden we De Lijn in openbare handen.
Meer achtergrondinformatie
We gaan nu vier jaar zonder Tramlijn 1 zitten en we wachten al tientallen jaren op nieuwe tramlijnen. Zo kan het niet verder.
Gratis en beter openbaar vervoer, dat hebben we nodig! Daarom willen we samen met de Vlaamse overheid drastisch investeren in gratis en beter openbaar vervoer, met ook een betrouwbaar nachtnet, zodat iedereen thuis geraakt. Gent moet hier een voortrekkersrol in spelen en de rest van het land hierin meenemen. Als het in Duinkerke en Montpellier kan, waarom dan niet in Gent?
We investeren ook in veilige fietspaden en kruispunten. We zoeken naar innovatieve oplossingen om fietsers veilig tramsporen te laten kruisen.
Momenteel is het openbaar vervoer in Gent duidelijk ondermaats. Als we een veilige, leefbare, sociale, klimaatvriendelijke én toekomstgerichte mobiliteit willen in Gent, dan hebben we een betaalbaar alternatief nodig voor de wagen. En dat is het openbaar vervoer. Daarom pleit de PVDA voor gratis en goed werkend openbaar vervoer, dat toegankelijk is voor iedereen.
De PVDA luistert naar de stem van de jongeren. Overal horen we hetzelfde: “Fiks onze trams en bussen.” Het is hoog tijd dat er serieus geïnvesteerd wordt in het openbaar vervoer. Wij willen het aanbod vergroten, verbeteren en gratis maken. In de spitsuren komt er elke vijf minuten een tram of bus. In de daluren wordt dat elke tien minuten en ’s nachts om het half uur. We bouwen een betrouwbaar nachtnet uit zodat iedereen veilig thuis geraakt.
3. Meer mogelijkheden voor ontspanning, sport, en cultuur
- We maken cultuur toegankelijk voor iedereen en lanceren de XPLOREPASS voor jongeren. Hiermee krijgen jongeren een krediet voor gratis toegang tot een divers aanbod van culturele activiteiten: concerten, cinema, boeken, muziek of games kopen… zoals reeds bestaat in Frankrijk.
- Sporten moet toegankelijker en goedkoper. Daarom bieden we laagdrempelige infrastructuur aan, geven we sportverenigingen voldoende werkingsmiddelen en komen we tussen in de kosten voor lidmaatschap van een sportclub. We richten openbare fitnessruimtes in, waar jongeren goedkoop kunnen komen trainen.
- Elke jongere heeft recht op een sporthal en zwembad dicht in de buurt, zowel voor sportclubs als voor vrij gebruik. De prijzen voor het gebruik van sportfaciliteiten (en zwembaden) moeten naar beneden.
- We zorgen dat sportzalen van scholen open zijn ‘s avonds en tijdens het weekend. We geven daarbij inspraak aan de jongeren zelf.
- We betrekken jongeren in de programmatie in cultuurhuizen en zorgen dat het cultuuraanbod voor jongeren hun aandeel in de stedelijke bevolking weerspiegelt.
- We verlagen de financiële drempels voor de muziekacademie, zodat jongeren het instrument van hun keuze kunnen bespelen, zonder financiële kopzorgen.
- Er moet specifieke aandacht komen voor het betrekken van meisjes en jonge vrouwen bij sport, cultuur en het buurtwerk. Vaak vinden meisjes minder hun weg naar jeugdhuizen en de sport- en cultuurprojecten.
- We stimuleren elk initiatief om jongeren samen te brengen in al hun diversiteit. Onder impuls van onze jongerenbeweging RedFox organiseren we, net zoals in Antwerpen, een gratis jongerenfestival ‘Divercity’.
Meer achtergrondinformatie
Voor jongeren moet de drempel naar sport en cultuur omlaag. De kostprijs verlagen is hier onze eerste maatregel.
We maken cultuur toegankelijk voor iedereen en lanceren de XPLOREPASS voor jongeren. Hiermee krijgen jongeren een krediet voor gratis toegang tot een divers aanbod van culturele activiteiten: concerten, cinema, boeken, muziek of games kopen… zoals reeds bestaat in Frankrijk. Cultuur voor iedereen!
Als gevolg van de besparingen hebben sportverenigingen hun lidgelden de laatste jaren verhoogd. Om dat te vermijden, verhogen we hun werkingsmiddelen. Maar de stad kan ook rechtstreeks tussenkomen als lidgelden een hoge financiële drempel vormen. Fitnessen is een populaire bezigheid en heel gezond als er een goede begeleiding is. Maar fitnesszalen zijn bijna volledig in handen van privé-uitbaters. Die hanteren vaak erg hoge prijzen. Met de uitbouw van publieke fitnessruimtes en de plaatsing van fitnesstoestellen in de openbare ruimte kunnen jongeren goedkoop sporten.
Ook dansen zit bij jongeren in de lift. Het meisjesvoetbalproject in de wijk Nieuw Gent toont bovendien aan wat het potentieel onder meisjes is als er een specifieke aandacht voor is. Meisjes willen net zoals jongens graag aan sport doen, maar moeten ook de kans krijgen om dit te doen.
De stad moet investeren in nieuwe sportterreinen, jeugdhuizen, publieke fitness-infrastructuur in open ruimte en open cultuurhuizen voor jongeren. We hebben publieke plaatsen nodig waar jongeren kunnen chillen, elkaar kunnen ontmoeten,... Sportzalen van scholen moeten open zijn in de avond en tijdens het weekend. Geef daarbij inspraak aan de jongeren zelf. Zij weten tenslotte het beste wat ze willen en nodig hebben.
Uitgaan en feesten is een deel van de leefwereld van jongeren. Het is van alle tijden dat jongeren graag gaan feesten. Dat is niet altijd even gemakkelijk. In veel wijken is de accommodatie voor uitgaan onvoldoende. In de bekendste feeststraat van Gent, de Overpoortstraat, zijn problemen schering en inslag. In de afgelopen jaren is er in de Overpoortstraat een team van infocoaches gekomen waarbij je terecht kon als je dingen zag die niet door de beugel kunnen of als je zelf slachtoffer was. De stad wilde hier echter op besparen en deze infocoaches afschaffen. Na gezamenlijk protest van Comac, de jongerenbeweging van PVDA, studenten en cafébazen, is dit initiatief tijdelijk verlengd. Wij pleiten ervoor om dit permanent te maken en Gentse jongeren en studenten hierbij te betrekken om zelf ook steward of infocoach te worden.
Daarnaast is er ook speciale aandacht nodig voor het seksisme en racisme in de uitgaanswereld. Nog steeds worden jongeren met een andere huidskleur geweigerd in de cafés en discotheken. Ook het seksisme moet aangepakt worden. Vrouwen voelen zich steeds meer op hun ongemak in de Overpoort en het seksueel grensoverschrijdend gedrag is alomtegenwoordig. Hoog tijd dat de Stad een integraal plan opstelt dat deze problemen in het uitgaansleven aanpakt, in samenspraak met de betrokken partners. Meer hierover lees je ook in het hoofdstuk ‘Vrouwvriendelijke stad’.
4. Chill-plekken voor jongeren
- We zorgen voor plekken, zowel binnen als buiten waar jongeren kunnen sporten, muziek maken of gewoon samen kunnen chillen.
- Populaire plekken richten we zo in dat jongeren zich thuis voelen, met luifels om te schuilen bij slecht weer, zitbanken, sanitair, drinkwaterfonteintjes, outdoor fitnesstoestellen en voetbal- en basketbalveldjes. We geven daarbij inspraak aan de jongeren zelf.
- We zorgen ervoor dat er overal groen en open ruimte is op wandelafstand als plekken waar jongeren zich kunnen uitleven.
- We maken van de Blaarmeersen opnieuw een toegankelijke plek waar iedereen zich welkom en veilig voelt. Dat doe je niet met een peperdure omheining, wel door resoluut in te zetten op sfeerbeheer, de-escalatie en nultolerantie voor geweld en grensoverschrijdend gedrag.
- We zorgen voor meer verschillende plaatsen in de stad waar je veilig buiten kan zwemmen. We schrappen de geplande jachthaven aan het Houtdok, zorgen voor een zwemzone, en maken van het Houtdok een tweede Blaarmeersen op maat van jongeren.
Meer achtergrondinformatie
Jongeren zijn op zoek naar plekken om te chillen, ook als het slecht weer is. Anna (17 jaar), vertelde ons dat er meer plaatsen nodig zijn waar jongeren welkom zijn om gewoon rond te hangen. Er zijn volgens Anna amper openbare ruimtes die overdekt zijn. “En dat in een land waar het het grootste deel van de tijd regent.”
Veel jongeren snakken naar meer groen, naar meer parken, naar meer openbare ruimte. Dat moet ook een basispijler van goed jeugdbeleid zijn: meer groen en open ruimte, zeker in dichtbebouwde wijken. Om je vrienden te ontmoeten, te voetballen of gewoon in het gras te liggen, op wandelafstand van je thuis. Die openbare ruimte richten we zo in dat jongeren zich er thuis voelen. Er is extra aandacht nodig voor de behoeften van meisjes zodat ook zij een plaats hebben in de openbare ruimte. Een open aanbod van sport- en spelactiviteiten nodigt jongeren uit elkaar in de openbare ruimte te ontmoeten.
De stad moet investeren in nieuwe sportterreinen, jeugdhuizen, publieke fitness-infrastructuur in open ruimte en open cultuurhuizen voor jongeren. We hebben publieke plaatsen nodig waar jongeren kunnen chillen, elkaar kunnen ontmoeten, met luifels om te schuilen bij slecht weer, zitbanken, sanitair, drinkwaterfonteintjes en voetbal- en basketbalveldjes.
Daarom zoeken we naar beschikbare overdekte ruimtes die ter beschikking gesteld worden aan jongeren en ondersteunen we scholen om hun sportzalen open te kunnen stellen in de avond en tijdens het weekend. Met investeringen in conciërges en animatoren kunnen we die ruimtes openstellen en nieuw publiek domein creëren. Door naschoolse activiteiten aan te bieden in de schoolgebouwen zelf, verlagen we voor de leerlingen de drempel om deel te nemen. Geef daarbij inspraak aan de jongeren zelf. Zij weten tenslotte het beste wat ze willen en nodig hebben.
We maken van de Blaarmeersen opnieuw een toegankelijke plek waar iedereen zich welkom en veilig voelt. Dat doe je niet met een peperdure omheining, wel door resoluut in te zetten op sfeerbeheer, de-escalatie en nultolerantie voor geweld en grensoverschrijdend gedrag.
Om de druk op de Blaarmeersen te verminderen, eisen we bijkomende zwemmogelijkheden in open lucht in Gent. We willen meer open zwemwater op verschillende plekken in de stad. We schrappen de geplande jachthaven aan het Houtdok, zorgen voor een zwemzone en maken van het Houtdok een tweede Blaarmeersen op maat van jongeren. Gratis en toegankelijk voor iedereen.
5. Laat het Gents jeugdwerk bloeien
- Elke wijk heeft een sterk permanent jeugdwerk nodig. We ondersteunen organisaties die nood hebben aan professionalisering.
- Jeugdbewegingen zoeken vrijwilligers en omkaderen hen. Het is ook aan de stad om de jeugdbewegingen daarbij te steunen. Zo willen we de wachtlijsten om kinderen en jongeren in een jeugdbeweging in te schrijven wegwerken.
- We nemen kleine jeugdwerkingen serieus en luisteren naar hen. We zorgen ervoor dat alle jeugdorganisaties een gelijke stem hebben aan tafel.
- De opleiding van vrijwilligers met een migratieachtergrond geven we extra aandacht om de diversiteit in het jeugdwerk te verhogen.
- Om de ontmoeting, uitwisseling en samenwerking tussen jongeren van de verschillende vormen van jeugdwerk te stimuleren, organiseren en ondersteunen we jaarlijkse gezamenlijke evenementen.
- We herverdelen de middelen voor lokaal jeugdbeleid op basis van bevolkingsgegevens, zodat elk kind en elke jongere in elke wijk dezelfde kansen krijgt.
Meer achtergrondinformatie
Jeugdverenigingen doen schitterend werk in onze stad. We hebben het dan over het professionele jeugdwerk dat zich, met vaste medewerkers in dienst, vooral richt op de maatschappelijk meer kwetsbare jongeren, maar ook over vrijwillig jeugdwerk – de jeugdbewegingen. Die bezorgen duizenden jongeren elk weekend en elke zomer de tijd van hun leven. Het jeugdwerk is voor veel jongeren hun tweede thuis, een plek waar ze zich veilig voelen, vrienden maken en kunnen groeien. Het jeugdwerk haalt jongeren uit hun isolement, doet hen open bloeien en zet hen op weg naar hun eerste job. Alle Gentse jongeren hebben recht op zo’n tweede thuis. Tijd om nog meer te investeren in alle verschillende vormen van jeugdwerk die onze stad nodig heeft.
Het professionele jeugdwerk moet weer meer middelen krijgen. Om hun werking uit te breiden en om met jeugdwerkers de hulpvragen van jongeren te kunnen beantwoorden. Maar ook om werkingen op te starten in wijken en buurten waar ze vandaag nog niet (genoeg) bestaan. Het vrijwillige jeugdwerk helpen we vooral met ondersteuning bij het vinden en vormen van hun ruggengraat: de vrijwilligers die zich dag in dag uit engageren voor hun jeugdbeweging. Maar we verlenen ook steun voor een degelijke infrastructuur voor de jeugdbewegingen.
Iedereen verdient een plaats binnen jeugdbewegingen en jeugdwerk. Vandaag is dat helaas nog niet het geval. Zo vinden veel kinderen en jongeren hun weg naar de jeugdbeweging niet. We zorgen ervoor dat elke jeugdbeweging en jeugdwerking voldoende middelen heeft zodat zij zich kunnen engageren om elke jongere, in elke wijk, dezelfde kansen te geven om mee te genieten van de voordelen van hun werking. Ook onder de vrijwilligers trachten we de diversiteit te laten doorgroeien. De opleiding van vrijwilligers met een migratieachtergrond geven we extra aandacht om de diversiteit in het jeugdwerk te verhogen.
6. Infrastructuur op maat van jongeren
- We willen dat de stad investeert in nieuwe sportterreinen, jeugdhuizen, publieke fitness-infrastructuur in open ruimte en open cultuurhuizen voor jongeren.
- We maken samen met de jeugdorganisaties werk van een masterplan jeugdwerkinfrastructuur. We moeten een heldere visie op infrastructuur ontwikkelen en investeren in stadsgebouwen voor jeugdwerk. Het is cruciaal om ruimte in het stadscentrum beschikbaar te houden voor jongeren, zoals jeugdhuis PLEK & Broei doen. Dit stelt jongeren in staat om op een laagdrempelige manier initiatief te nemen.
- We voorzien meer lokalen voor jongeren, van huiswerkklasjes tot lokalen voor jeugdbewegingen. Een lokaal dat je je eigen kan maken, is een ankerpunt voor jongerenwerking.
- We gaan leegstand tegen door jongerenorganisaties de kans te geven tijdelijk locaties in te vullen. We helpen daarnaast organisaties in een tijdelijke invulling om door te groeien naar een permanente plek.
- We onderzoeken de mogelijkheid, in overleg met vakbonden en personeel, om de Krook ook op zondag te openen, zodat jongeren het hele weekend door beroep kunnen doen op een toegankelijk aanbod aan boeken, tijdschriften en digitale diensten in de beste bib van het land.
- In alle wijken voorzien we fuifzalen in beheer van de stad onder het motto: betaalbaar en bereikbaar.
Meer achtergrondinformatie
We streven naar een stad waar jongeren en het jeugdwerk ook echt hun plaats krijgen en vinden. Infrastructuur op maat van jongeren is hier van fundamenteel belang. We maken samen met de jeugdorganisaties werk van een masterplan jeugdwerkinfrastructuur. We moeten een heldere visie op infrastructuur ontwikkelen en investeren in stadsgebouwen voor jeugdwerk. Het is cruciaal om ruimte in het stadscentrum beschikbaar te houden voor jongeren, zoals jeugdhuis PLEK & Broei doen. Dit stelt jongeren in staat om op een laagdrempelige manier initiatief te nemen.
In een stad is er vaak leegstand. Gebouwen die tijdelijk niet gebruikt worden, liggen er verlaten bij. Dat is zeer jammer. Zeker als we zien hoeveel vraag er is naar plekken waar jongeren ook binnenshuis kunnen samenkomen of de tal van initiatieven die vanuit het jeugdwerk nood hebben aan een eigen plek. De oplossing is simpel: we gaan leegstand tegen door organisaties de kans te geven tijdelijk locaties in te vullen. We helpen daarnaast organisaties in een tijdelijke invulling om door te groeien naar een permanente plek. Zo kunnen we ook meer lokalen voorzien die jongeren zich eigen kunnen maken. Ook de infrastructuur van scholen heeft hier potentieel. Die stellen we meer open, bijvoorbeeld na de schooluren of tijdens het weekend om de noden die er vandaag zijn onder het jeugdwerk, de jeugdbewegingen en andere organisaties tegemoet te komen. We geven de scholen hierin de nodige ondersteuning om dit administratief mogelijk te maken.
Bibliotheken moeten langer en vaker open zijn. De stad wilde hierop besparen en zelfs enkele wijkbibliotheken sluiten. Maar dankzij protest van buurtbewoners en leerlingen, gesteund door de PVDA, werd deze beslissing teruggedraaid. De wijkbibliotheken zijn gebleven, maar er werd wel gemorreld aan de openingsuren. Zo is de Krook minder lang open op zaterdag en de wijkbibliotheken zelf kregen een extra sluitingsdag. We pleiten voor extra middelen voor de bibliotheken waardoor er langere openingsuren mogelijk zijn en de Krook, in samenspraak met personeel en vakbond, op zondag open is.
In Antwerpen organiseert onze jongerenbeweging RedFox jaarlijks het festival ‘Divercity’. Dit diversiteitsfestival vol muziek, sport en plezier heeft als belangrijke boodschap dat er geen plaats is voor racisme in de stad. Het festival is gratis zodat iedereen er naar toe kan. Die boodschap willen we ook in Gent duidelijk stellen. In onze stad is iedereen welkom en moet iedereen kunnen meegenieten van wat de stad te bieden heeft. Dit doen we niet alleen door ook in Gent een Divercity te organiseren maar ook door het actief stimuleren van elk initiatief om jongeren samen te brengen in al hun diversiteit. Voor al onze andere plannen om van Gent een diverse stad te maken waar geen plaats is voor racisme of discriminatie, zie het hoofdstuk ‘Diverse stad’.
7. Jeugddiensten met een open deur
- De jeugddiensten stimuleren we om in een open aanbod te voorzien op plaatsen waar veel jongeren zijn. Een vindplaatsgericht gratis aanbod waar geen inschrijving voor nodig is.
- Wie veel jongeren bereikt, kan ook meer animatoren vinden en opleiden, in samenwerking met professioneel jeugdwerk.
- We leiden jongeren op tot animatoren op buurtpleinen. Jongeren vanaf 16 jaar nemen zo verantwoordelijkheid op voor hun eigen plein in samenwerking met professionele coaches uit het jeugdwerk.
- We breiden het project van de PleinPatrons, waarbij jongeren uit de buurt als animator en steward werken op pleintjes, uit over de hele stad.
Meer achtergrondinformatie
We willen de jeugddiensten toegankelijker maken. Daarom stimuleren we hen om in een open aanbod te voorzien op plaatsen waar veel jongeren zijn. We gaan daarbij voor een vindplaatsgericht gratis aanbod waar geen inschrijving voor nodig is.
Wie veel jongeren bereikt, kan van daaruit ook meer animatoren vinden en opleiden, in samenwerking met professioneel jeugdwerk.
We geven jongeren een plaats in de buurt die wordt gerespecteerd. We leiden ze op tot animatoren op buurtpleinen. Jongeren vanaf 16 jaar nemen zo verantwoordelijkheid op voor hun eigen plein in samenwerking met professionele coaches uit het jeugdwerk. We nemen een voorbeeld aan de Plein Patrons en breiden het project uit in heel Gent.
8. Betaalbaar wonen
- De huurprijzen van koten moeten drastisch naar beneden. Studenten betalen veel te hoge prijzen.
- De stad moet met de universiteit en hogescholen samenwerken om dringend meer betaalbare homes te bouwen (en de bestaande te renoveren) om zo de druk op de stad te verlichten. Dat is positief voor studenten én voor Gentenaars. De stad stelt daarvoor via erfpacht gronden ter beschikking aan een symbolische prijs.
- Veel jongeren vinden geen betaalbare woning meer. We willen dat de stad de huurprijzen begrenst en investeert in betaalbare budgetwoningen. Jonge Gentenaars moeten geholpen worden in de zoektocht naar een woning.
- In de strijd tegen de groeiende armoede zetten we een specifiek project op voor jongeren die dak- of thuisloos zijn.
Meer achtergrondinformatie
Het is voor veel jongeren onbetaalbaar geworden om in Gent te wonen. De prijzen worden alsmaar hoger. Een groot probleem voor jongeren is de prijs van koten in Gent. Veel jongeren komen in Gent studeren. Veel van hen hebben een kot nodig in Gent. Momenteel zijn er veel te weinig homes van de universiteit beschikbaar waardoor steeds meer studenten naar de private huurmarkt moeten trekken. Een kot van 22 vierkante meter kost ondertussen al meer dan 450 euro per maand! De stad moet de woningmarkt terug in handen nemen. Er moet in samenwerking met de universiteit een grootschalig project komen dat inzet op de massale bouw van nieuwe studentenhomes. Ook de bestaande homes, soms in zeer slechte staat, moeten gerenoveerd worden. De stad stelt daarvoor via erfpacht gronden ter beschikking aan een symbolische prijs.
De woningmarkt moet ook in handen genomen worden opdat jonge Gentenaars een deftige woning kunnen vinden in Gent. Dit is momenteel vaak onhaalbaar. Zowel op de koop- als de huurmarkt zien we dat het steeds moeilijker wordt om een goede en betaalbare woning te vinden. Een eigen huis kopen zonder stevige hulp van je ouders wordt zo langzamerhand onmogelijk. Een dak boven je hoofd hebben is nochtans een basisrecht. Om de woningmarkt terug in handen te nemen, zorgen we voor een groter aanbod aan sociale woningen. Hierbij geven we prioriteit aan dak- en thuisloze kinderen, jongeren en gezinnen. De aanwezigheid van meer sociale woningen zal ook een effect hebben op de prijs van woningen op de reguliere markt. We geven de voorkeur aan betaalbare en degelijke woningen in plaats van aan grote projectontwikkelaars die woningen bouwen voor de happy few en de prijzen van de andere woningen ook de hoogte injagen.
9. Mentaal welzijn
- We willen meer aandacht voor het mentaal welzijn van jongeren. De stad moet de wijkgezondheidscentra ondersteunen in het aanbieden van gratis psychologische hulp aan jongeren.
- We zetten projecten op waarbij jongeren met sociale, emotionele en/of psychische problemen ondersteund en geholpen worden door andere jongeren (‘peer-to-peer support’).
- We pakken de lange wachtlijsten aan voor wie psychische problemen heeft en investeren in opvang en zorg (bijvoorbeeld Karus).
- We zetten via scholen, jeugdbewegingen en sportclubs een grootschalige campagne op naar jongeren over mentaal welzijn en psychologische problemen. Zo doorbreken we taboes en helpen we jongeren op weg.
- Nultolerantie voor racisme, discriminatie, grensoverschrijdend gedrag en homofobie. We versterken de werking van de bestaande meldpunten, verlagen de drempel naar hulpverlening, en pakken haatmisdrijven aan.
Meer achtergrondinformatie
Steeds meer jongeren kampen met psychische problemen. Jongeren die in armoede leven hebben hier nog vaker last van en voor hen is de stap naar professionele hulp vaak nog veel groter. Professionele hulp zoeken blijft een grote drempel (en taboe) voor vele jongeren. We moeten jongeren deze hulp gratis aanbieden. Een project als TEJO, dat voorziet in gratis psychologische hulp voor jongeren, is heel waardevol, maar draait op vrijwilligers. De PVDA wil deze projecten versterken en zorgen voor gratis psychologische hulp in alle wijkgezondheidscentra. In elke wijk moeten jongeren op de hoogte zijn waar ze gratis terecht kunnen met hun problemen.
Daarnaast zetten we in op projecten waarbij jongeren met sociale, emotionele en/of psychische problemen ondersteund en geholpen worden door andere jongeren (‘peer-to-peer support’). We gaan hiervoor in overleg met de betrokken hulpverleners en werken hiervoor een plan uit waarin we als stad volop inzetten op de mentale gezondheid van jongeren.
Ook pakken we de lange wachtlijsten aan voor jongeren met psychische problemen. We investeren daarbij in (psychiatrische) opvang- en zorginstellingen (zoals Karus).
Jongeren moeten zich veilig kunnen voelen in de stad. Slachtoffer worden van grensoverschrijdend gedrag, racisme, homofobie of eender welke vorm van discriminatie of haat, laat diepe sporen na. Dit moeten we ten allen tijde voorkomen. We zorgen in de stad voor meldpunten waar je terecht kan als je slachtoffer wordt. Het is belangrijk dat je ergens terecht kan en professionele hulp aangeboden krijgt.
De wijkwerking van onze sociaal werkers, jeugdwerkers en wijkteams zijn ook hier zeer belangrijk. Zij houden een oog in het zeil bij problemen en zijn aanspreekpunten voor jongeren.