23. Gent, solidair met de wereld
Solidariteit is een werkwoord. We maken van Gent een solidaire stad en dragen bij aan een actief vredesbeleid dat elke medeplichtigheid met de genocide in Palestina stopzet. We werken aan een stad die bewust omgaat met ons Belgische koloniale verleden en hierover actief informeert en sensibiliseert. We kiezen voor internationale solidariteit, waarbij mensenrechten de basis vormen van ons beleid.
Visie
De huidige wereldorde is er een waarin multinationals de wereldeconomie beheersen en alle landen en sectoren aan hun winsthonger willen onderwerpen.
Oneerlijke handelsverhoudingen, inmenging in andere landen, economische oorlogen (bijvoorbeeld de VS-blokkade tegen Cuba) en militair ingrijpen – rechtstreeks (zoals in Syrië) of via derden (denk aan Israël of Saoedi-Arabië) – zijn daarvan het gevolg. Voor de mensen in het Zuiden betekent dat meer armoede, meer repressie en minder toekomstperspectieven.
De PVDA kiest vanuit haar socialistische visie onvoorwaardelijk voor duurzame ontwikkeling en internationale solidariteit. Dit betekent een sociaal rechtvaardig economisch model dat vertrekt van de reële noden van de bevolking en dat de toekomst van de planeet vrijwaart, in een wereld waarin alle landen op gelijke voet staan en waarin enkele grootmachten hun wil niet langer aan de rest van de wereld opleggen. Een wereld van vrede, samenwerking en gedeelde vooruitgang.
Solidariteit betekent voor ons dus dat we ons verzetten tegen die wereldorde en daarbij onze bondgenoten in de wereld steunen. En dat kunnen we ook vanuit de stad Gent (blijven) doen.
Wat wij willen
1. Palestina: stop de genocide
- We behouden de beslissing van de Stad Gent om bedrijven die in Palestina de mensenrechten schenden of internationale regels aan hun laars lappen steevast te boycotten. We breiden deze boycot verder uit op basis van de principes van de BDS-campagne.
- We organiseren geen handelsmissies naar Israël zolang dat land het internationaal recht blijft schenden.
- We roepen Gent officieel uit tot een apartheidsvrije zone.
- We onderschrijven de BDS-campagne (Boycot, Desinvesteren en Sancties) tot Israël de genocide stopt en de internationale rechtsregels en VN-resoluties respecteert.
- We eisen de onmiddellijke en onvoorwaardelijke erkenning van Palestina. We verdedigen het recht op zelfbeschikking van het Palestijnse volk. Dit is essentieel in het vredesproces. We zetten vanuit de Stad Gent druk op de federale regering om Palestina onvoorwaardelijk te erkennen.
Meer achtergrondinformatie
Verschillende gemeenten in België en de rest van de wereld hebben zich de laatste jaren actiever uitgesproken tegen het Israëlische apartheidsregime en de voortdurende schendingen van de mensenrechten en het internationaal recht tegen de Palestijnse bevolking.
Dit is nog toegenomen na de hernieuwde aanvallen op de Gazastrook door het Israëlisch leger. De genocide moet stoppen.
Steden zoals Barcelona en Oslo hebben alle banden met het Israëlische apartheidsregime verbroken. In België is Luik de eerste stad die, op initiatief van de PVDA, deze stap heeft genomen. Nadien volgde onder andere ook Verviers. Wij willen dat Gent dit goede voorbeeld volgt. Het is een goede zaak dat de stad niet langer producten zal aankopen van Israëlische bedrijven die actief zijn in bezette Palestijnse gebieden, maar de stad kan en moet verder gaan. We willen dan ook dat de stad Gent zich officieel uitroept tot apartheidsvrije zone en alle banden met Israël verbreekt, zolang het de mensenrechten en het internationaal recht blijft schenden.
Het verbreken van de banden met Israël betekent ook dat handelsmissies, zoals de geplande VOKA-reis naar Israël waaraan schepen Sofie Bracke (Open Vld) in 2020 zou deelnemen, niet kunnen. Deze reis ging, onder druk van vele activisten, het middenveld en tussenkomsten van de PVDA, niet door. Dergelijke missies zijn een politiek statement en legitimeren de illegale kolonisatiepolitiek van de staat Israël. De Stad Gent mag zich daar op geen enkel moment aan verbinden.
De PVDA wil dat de Stad Gent officieel de BDS-campagne (Boycot, Desinvesteren en Sancties) tegen Israël ondersteunt totdat het land de internationale rechtsregels en VN-resoluties respecteert. Zo kan Gent zelf niet samenwerken met bedrijven die in Palestina de mensenrechten schenden of internationale regels aan hun laars lappen. Dit gaat dan over banken zoals BNP Paribas en ING. De stad neemt hierbij de taak op zich om de bevolking te informeren en te sensibiliseren over de BDS-campagne.
2. Dekoloniseer Gent
- Het debat over ons koloniaal verleden moet permanent gevoerd worden.
- We werken aanbevelingen uit het dekoloniseringstraject uit.
- We richten een ‘Stedelijk kennis- en herinneringscentrum voor dekolonisering en de strijd tegen racisme’ op. Dit kenniscentrum informeert en sensibiliseert de Gentenaars en de bezoekers van onze stad over het koloniaal verleden, neokolonialisme en de antikoloniale strijd.
- We verwijderen standbeelden en straatnamen die het koloniale verleden verheerlijken.
- We noemen straten of pleinen naar ‘dwarsliggers’ van over de hele wereld. Te beginnen met een Patrice Lumumbastraat of -plein, vernoemd naar de Congolese premier. We geven hierbij prioriteit aan vrouwelijke straatnamen.
- Binnen het stedelijk onderwijs wordt de geschiedenis van het kolonialisme, het neokolonialisme en de antikoloniale strijd onderwezen.
Meer achtergrondinformatie
Naast de boycot van bepaalde bedrijven die actief de mensenrechten schenden in Palestina kwam er, door druk van onderuit, ook een dekoloniseringstraject. Zo werd er door verschillende middenveldorganisaties, activisten en de PVDA opgeroepen om de stad Gent te dekoloniseren, te beginnen met het hernoemen van de Leopold II-laan naar de Patrice Lumumba-laan en het verwijderen van het standbeeld van Leopold II uit het Zuidpark.
Na hevig debat op de gemeenteraad, werd er beslist om een dekoloniseringstraject te starten met een uiteenlopende groep van middenveldorganisaties en betrokken burgers. Dit leverde tal van aanbevelingen op om de dekolonisering van Gent aan te pakken.
Veel aanbevelingen gingen over de aanpak van racisme en discriminatie in de samenleving. Bij de PVDA vertrekken we consequent vanuit een klassenanalyse, gericht op de verhoudingen binnen de economische relaties. Daarbij zien we dat racisme en discriminatie mechanismen van sociale ongelijkheid en structurele onrechtvaardigheid zijn. We moeten beseffen dat ‘onze samenleving’ is gebouwd op een complexe geschiedenis waarin niet iedereen aan dezelfde kant of op gelijke voet stond. Die geschiedenis bevat zwarte bladzijden van economische uitbuiting, structurele discriminatie en imperialisme.
Om te voorkomen dat we dezelfde fouten herhalen, moeten we die donkere bladzijden onder ogen durven zien. Ons straatbeeld kan degenen die streden voor dekolonisering eren. Helaas draagt onze stad nog steeds sporen van een tijdperk waarin kolonisatie werd verheerlijkt.
Daarom maken wij de keuze om straten of pleinen te noemen naar ‘dwarsliggers’ van over de hele wereld. Te beginnen met een Patrice Lumumba-straat of -plein, vernoemd naar de Congolese premier. We besteden hierbij specifiek aandacht aan vrouwelijke straatnamen.
We vragen ook een herdenkingsmonument voor de 128 Senegalezen en 60 Filipijnen die tijdens de wereldtentoonstelling in Gent (1913) letterlijk of imaginair in een kooi tentoongesteld werden.
Dekolonisering gaat echter over veel meer dan alleen maar het veranderen van een straatnaam. Het gaat ook en vooral over het aanpakken van discriminatie en structurele ongelijkheid op de huurmarkt en de arbeidsmarkt via praktijktesten.
We maken daarom werk van een echte dekolonisering. We hebben een brede culturele strijd nodig om als samenleving eindelijk de koloniale mentaliteit af te werpen. Hierbij leggen we de focus niet enkel op de Belgische kant van het verhaal, maar bekijken we dekolonisatie vanuit het standpunt van de gekoloniseerden. De 29 aanbevelingen uit het dekoloniseringstraject van 2019 moeten blijvend in overweging genomen worden.
Een belangrijke stap die we daarbij willen zetten is de oprichting van een ‘Stedelijk kennis- en herinneringscentrum voor dekolonisering en de strijd tegen racisme’. Dit kenniscentrum moet de Gentenaars en bezoekers van onze stad informeren en sensibiliseren over het koloniaal verleden, neokolonialisme en de antikoloniale strijd. We integreren deze onderwerpen binnen het stedelijk onderwijs.
3. Een stad met een lokaal vredesbeleid
- We verklaren Gent kernwapenvrij en willen dat Gent als onderschrijver van het project Mayors for Peace duidelijk standpunt inneemt voor een wereld zonder nucleaire wapens.
- We weigeren elke medewerking in het kader van militaire interventies. We zorgen ervoor dat er geen oorlogsmateriaal naar conflictgebieden wordt vervoerd via de Gentse haven.
- We zetten opnieuw in op het organiseren van vredesacties en vredeseducatie, in samenwerking met alle relevante partners.
Meer achtergrondinformatie
Gent maakt deel uit van het project Mayors for Peace. In tijden waarin oorlog niet ver weg is en de nucleaire dreiging steeds toeneemt, worden dergelijke samenwerkingen alleen maar belangrijker. Binnen die context verklaren we Gent kernwapenvrij en willen we dat Gent een officieel standpunt inneemt voor een wereld zonder nucleaire wapens.
We bouwen verder aan een actief vredesbeleid en weigeren elke medewerking in het kader van militaire interventies. Verder kijken we er streng op toe dat er geen oorlogsmateriaal via de Gentse haven getransporteerd wordt naar conflictgebieden. De stad zet hiervoor controlemechanismen op vanuit haar positie binnen North Sea Port. Tot slot zetten we vanuit de stad opnieuw in op het organiseren van vredesacties en vredeseducatie, samen met relevante actoren uit het brede middenveld.
4. Internationale solidariteit
- We nemen de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG) als leidraad voor het lokaal beleid en voorzien hiervoor in de nodige administratieve ondersteuning.
- We steunen organisaties die werken rond mondiale solidariteit en die de Gentenaar sensibiliseren en organiseren rond dit thema. We versterken de adviesraad AdMoS en het netwerk AdMoSfeer.
- We bouwen Gent verder uit als FairTradeGemeente, met een duurzaam aankoopbeleid en bewustmakingscampagnes. De stad koopt enkel goederen en diensten aan waarvoor alle betrokkenen in het productieproces een eerlijk loon hebben ontvangen en in menswaardige omstandigheden hebben gewerkt. Ook bij het gebruik van stedelijke accommodatie door derden of in structuren waarin de stad betrokken is (bijvoorbeeld intercommunales), worden dezelfde voorwaarden nageleefd.
- In 2025 zal Gent 20 jaar een FairTradeGemeente zijn. We grijpen deze gelegenheid aan om dit verder onder de aandacht te brengen en het eerlijke aankoopbeleid te versterken.
- We bouwen verder aan een ethisch financieel beleid met zorg voor duurzame ontwikkeling en mensenrechten.
- We gaan een stedenband aan met de Cubaanse havenstad Mariel en zetten in op uitwisselingen tussen beide steden rond stadslandbouwprojecten, milieu-educatie in de wijken (greenmapping) en gezondheidszorg.
- We weigeren om de VS-blokkadewetten (extraterritoriale toepassing van VS-wetten) uit te voeren of te aanvaarden dat bijvoorbeeld bedrijven of banken dat doen.
Meer achtergrondinformatie
We nemen de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG) als leidraad voor het lokaal beleid en voorzien hiervoor in de nodige administratieve ondersteuning. Ook steunen we organisaties die werken rond mondiale solidariteit en die de Gentenaar sensibiliseren en organiseren rond dit thema. We versterken de adviesraad AdMoS en het netwerk AdMoSfeer.
In 2025 zal Gent 20 jaar een FairTradeGemeente zijn. We grijpen deze gelegenheid aan om dit verder onder de aandacht te brengen en het eerlijke aankoopbeleid te versterken. De stad koopt enkel goederen en diensten aan waarvoor alle betrokkenen in het productieproces een eerlijk loon hebben ontvangen en in menswaardige omstandigheden hebben gewerkt. Ook bij het gebruik van stedelijke accommodatie door derden of in structuren waarin de stad betrokken is (bijvoorbeeld intercommunales), worden dezelfde voorwaarden nageleefd.
We bouwen verder aan een ethisch financieel beleid met zorg voor duurzame ontwikkeling en mensenrechten.
We gaan een stedenband aan met de Cubaanse havenstad Mariel en zetten in op uitwisselingen tussen beide steden rond stadslandbouwprojecten, milieu-educatie in de wijken (greenmapping) en gezondheidszorg.
We weigeren om de VS-blokkadewetten (extraterritoriale toepassing van VS-wetten) uit te voeren of te aanvaarden dat bijvoorbeeld bedrijven of banken dat doen.