15. Diverse stad
Gent heeft een lange traditie van gastvrijheid. Tijdens de Spaanse burgeroorlog werden in Gent 200 minderjarige oorlogsvluchtelingen opgevangen. De rijke geschiedenis van onze stad werd altijd al gekenmerkt door migratie. De superdiversiteit in onze stad zorgt voor sterke troeven. Maar we slagen er niet in om iedereen gelijke rechten en kansen te bieden. Het risico op armoede, werkloosheid, laaggeschooldheid of slechte huisvesting is vandaag veel groter als je iemand van kleur bent of als je naam een andere afkomst laat vermoeden. Racisme is geen excuus voor eigen falen, maar een harde realiteit. Met de PVDA willen we de concurrentie tussen mensen die het moeilijk hebben uitschakelen. Door te zorgen voor genoeg sociale voorzieningen. En door nultolerantie voor racisme en discriminatie.
Visie
Wat wij willen
1. Een open stad waar iedereen meetelt
- We zorgen ervoor dat er in de stad genoeg sociale voorzieningen zijn, zodat er geen concurrentie wordt georganiseerd tussen mensen die het moeilijk hebben.
- We investeren in culturele ontmoetingsplaatsen in wijken, in het buurtwerk en in buurthuizen. Daar kunnen buurtbewoners elkaar op een laagdrempelige manier ontmoeten. We helpen vrijwilligers om activiteiten te organiseren die voor een divers publiek toegankelijk zijn.
- Het personeel van de stadsdiensten en van het stedelijk onderwijs wordt een afspiegeling van de diversiteit in de stad door streefcijfers (quota) vast te leggen. Diversiteit telt niet enkel in de laaggeschoolde en minst betaalde jobs, maar in alle rangen en graden van de stadsdiensten.
- Jongeren met een migratieachtergrond hebben recht op gelijke kansen, hun afkomst mag geen invloed hebben op onderwijskansen en mogelijkheden om hun talenten te ontplooien. We zorgen voor gepaste begeleiding om de schooluitval aan te pakken.
- We zetten in op het project PleinPatrons, waarbij we jongeren uit de wijk opleiding en verantwoordelijkheid geven over het samenleven in hun eigen buurt. Zo verminderen we conflicten en voelen jongeren zich gerespecteerd.
- Nieuwe Gentenaars betrekken we bij de Gentse politiek. Met ondersteunings- en informatiecampagnes zorgen we ervoor dat ze actief hun gemeentelijk stemrecht gebruiken. We moedigen actief burgerschap (burgerinitiatieven, petities, buurtcomités, etc) aan.
Meer achtergrondinformatie
Diversiteit houdt grote troeven in. Als we hiervan willen profiteren, moeten we erin slagen iedereen gelijke rechten en kansen te bieden. Daarvoor moeten er voldoende sociale voorzieningen zijn. Denk maar aan huisvesting. De huurprijzen zijn de laatste jaren niet meer bij te houden. De stad laat het maar begaan. Zo organiseert het concurrentie tussen de talrijke bewoners die recht hebben op sociale voorzieningen.
Achter de glanslak van het progressieve Gent schuilt een diepe kloof van verdeeldheid en gettovorming tussen verschillende gemeenschappen. Het tekort aan werk, dienstverlening en sociale voorzieningen is een van de voornaamste aanleidingen van spanningen tussen werkende mensen. Om superdiversiteit te doen slagen, moeten we afstappen van het blinde besparingsbeleid en juist meer investeren.
Het is tijd voor een omslag. Om de ontmoeting tussen de culturen, nationaliteiten en etnische groepen te bevorderen, investeren we meer in culturele ontmoetingsplaatsen in wijken, in buurtwerk en in buurthuizen. Buurthuizen zijn bij uitstek plaatsen waar mensen elkaar ontmoeten, zichzelf sterker maken, hun netwerk versterken en dus beter kunnen deelnemen aan de samenleving.
We nemen ook zelf onze verantwoordelijkheid en voeren ambitieuze streefcijfers in voor de samenstelling van het stads- en onderwijzend personeel, ook bij de hoogste salarisschalen. Uit cijfers uit de Buurtmonitor blijkt dat amper 8,3% van het Gentse stadspersoneel van buitenlandse herkomst is, tegenover 24,7% bij de bevolking. Daarmee scoort Gent verhoudingsgewijs het laagst van alle Vlaamse centrumsteden, op Leuven na. Wie werk wil maken van een ambitieus anti-discriminatieplan, moet ook zelf het goede voorbeeld geven. De voorbije jaren zijn er stappen vooruit gezet. Toch zien we dat de toename van de diversiteit bij de stadsdiensten vooral aanwezig is bij de meest laaggeschoolde en minst betaalde jobs. Ook daar moet verandering in komen.
We zorgen ervoor dat ook jongeren met een migratie-achtergrond alle kansen krijgen op school om er een succesverhaal van te maken. Dit doen we onder meer door het versterken en vermeerderen van de initiatieven om ‘taalarmoede’ vast te stellen, te meten en ondersteuning te bieden. Door de moedertaal niet te verbieden in het stedelijk onderwijs, maar net te gebruiken als tool om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan in de les. Zo benutten en promoten we de positieve aspecten van meertaligheid.
De jeugdwerkloosheid in Gent scheert hoge toppen, zeker bij etnische minderheden. Als we dat willen oplossen, moeten we ook als stedelijke samenleving onze verantwoordelijkheid nemen. Van blinde besparingen wordt niemand beter. We hebben wooninspecteurs nodig, huisvuilophalers, brandweermannen, buurtpolitie, kinderverzorgsters, buurtstewards, energiesnoeiers en milieuwerkers. We moeten investeren in mensen, en daarbij de diversiteit in onze stad omarmen. De PVDA pleit voor de uitbouw van de stedelijke openbare diensten, een actief aanwervingsbeleid en duidelijke doelstellingen voor diversiteit bij de stedelijke diensten.
In een stad waar iedereen meetelt, heeft ook iedereen zijn of haar zeg. We informeren Gentse nieuwkomers daarom actief om zich te registreren voor de gemeenteraadsverkiezingen, waar zij kiesrecht hebben. Vandaag gebeurt dit al in het kader van de inburgeringscursus en specifieke sessies rond de verkiezingen door In-Gent, maar toch blijven nog veel te weinig mensen daarvan op de hoogte. We breiden de lessen rond politieke participatie ook verder uit naar actief burgerschap en moedigen deelname aan burgerinitiatieven, buurtcomités, etc. aan.
2. Een stad waar racisme geen kans krijgt
- We stellen een actieplan tegen racisme op. Met concrete, becijferde doelstellingen en een jaarlijkse onafhankelijke evaluatie.
- We tolereren geen racisme of discriminatie bij de politie en andere stadsdiensten.
- We bouwen verder op het ‘handelingskader professioneel profileren’ en zetten hierbij extra in op een actieve screening naar racisme en extreemrechts-gedachtegoed bij de rekrutering, opleiding en selectie van politiemensen.
- We versterken Amal, het stedelijk agentschap voor inburgering en integratie.
- We investeren extra middelen in tolkdiensten die onder andere bij consultaties in wijkgezondheidscentra ingezet kunnen worden.
- We installeren laagdrempelige meldpunten in de wijken tegen racisme en discriminatie. Hierbij steunen we op straathoekwerkers en jongerenorganisaties die het dichtst bij de jongeren staan. We versterken het bestaande meldpunt met mensen van diverse origine.
- We steunen de initiatieven om de praktijktesten uit te voeren om discriminatie op te sporen, in de eerste plaats op de woon- en de arbeidsmarkt. Maar we willen ook dat er effectief sancties verbonden worden aan racisme en discriminatie en de praktijktesten uitbreiden. Kijk naar Amsterdam. Zij sporen via eigen 'mystery clients' ook discriminatie in de horeca actief op.
Meer achtergrondinformatie
Racisme verdeelt mensen en zet ze tegen elkaar op. Racisme maakt het onmogelijk om samen de echte verantwoordelijken van onrecht en ongelijkheid aan te pakken. Wij stellen een jaarlijks actieplan op om racisme te bestrijden. We voorzien in antiracistische vorming van het stedelijk en onderwijzend personeel en in trainingen over hoe omgaan met racisme.
We bouwen voort op het ‘handelingskader professioneel profileren’ om etnisch profileren bij de politie tegen te gaan. We zoeken oprecht mee naar manieren om harde data te verzamelen (ipv een onderzoek te doen naar de kennis van sociaal wenselijk gedrag). We voeren kwalitatieve analyses uit op registratiegegevens van ID controles bij de politie en op camerabeelden op straat waarbij controles worden gefilmd. We gebruiken de tools die er voorhanden zijn om de politie zicht te laten krijgen op de eigen (on)bewuste vooroordelen.
Dat de Stad Gent mystery-shoppers inschakelt om discriminatie op basis van afkomst, geslacht of seksuele voorkeur aan te pakken in de horeca, op de Gentse huurmarkt of bij aanwervingen, is een belangrijke stap in de goede richting. Dit soort beleid zou ook op Vlaams niveau moeten ingevoerd worden. Dit mag wel geen symboolmaatregel blijven. De praktijktesten moeten behouden worden, als stad moeten we ook durven om hier juridische gevolgen aan te koppelen. We willen dat er effectief sancties verbonden worden aan racisme en discriminatie. Kijk naar Amsterdam. Zij sporen via eigen 'mystery clients' discriminatie in de Horeca actief op, net zoals Gent van plan is. Maar in Amsterdam kan een zaak na drie vaststellingen haar uitbatingslicentie verliezen. Die aanpak werpt vruchten af. De PVDA volgt het Gentse actieplan tegen racisme en discriminatie van nabij op.
We zetten in op laagdrempelige meldpunten discriminatie in de wijken om de drempel voor het indienen van een klacht zo laag mogelijk te maken.
3. De gemeenschappen actief betrekken
- De openheid naar hoofddoeken in het stedelijk onderwijs moet behouden worden en gepromoot worden bij scholen van andere koepels.
- We organiseren de dialoog en we betrekken de verschillende gemeenschappen bij de stedelijke organisatie van religieuze feesten en tradities. De bestaande initiatieven van Amal worden voortgezet en uitgebreid.
- We betrekken ook de ‘bruggenbouwers’ in onze stad. Dat zijn die mensen die zich dagelijks inzetten om het samenleven tussen de gemeenschappen vooruit te helpen. Zij kennen de gevoeligheden in de stad en willen dat de samenleving als geheel erop vooruitgaat.
- Het blijft de taak van de overheid om de nodige competenties op te bouwen bij haar eigen diensten. De verantwoordelijkheid voor het diversiteitsbeleid mag niet afgeschoven worden op vrijwilligers die nu al vaak overbevraagd zijn.
Meer achtergrondinformatie
We bestrijden alle vormen van discriminatie. We verzetten ons tegen een hoofddoekenverbod op school of in de stadsdiensten, zoals sommige partijen voorstellen. Dat verbod vormt een discriminatie voor de tewerkstelling in de stadsdiensten en in het onderwijs. We verlangen dat de stad respect opbrengt voor ieders persoonlijke overtuiging. Inclusieve neutraliteit betekent dat elke stadsambtenaar een neutrale houding aanneemt tegenover degene die een beroep doet op de stadsdiensten.
We verdedigen een actief intercultureel beleid, waar in de publieke ruimte een overlegde plaats is voor verschillende religieuze en geloofsgebonden tradities en feesten. Dat betekent dat er dialoog is, en dat de verschillende gemeenschappen betrokken worden bij de stedelijke organisatie van religieuze feesten en tradities. Op die manier gebruikt de stad de sterkte van diversiteit om op een positieve manier het samenleven te stimuleren. De plaatselijke middenstand profiteert er mee van.
We organiseren de dialoog en we betrekken de verschillende gemeenschappen bij de stedelijke organisatie van religieuze feesten en tradities. De bestaande initiatieven van Amal worden voortgezet en uitgebreid.
We willen dat de stad de verschillende gemeenschappen betrekt, en ook de ‘bruggenbouwers’ in onze stad betrekt. Talloze Gentenaars zetten zich dagelijks in om het samenleven tussen de gemeenschappen vooruit te helpen. Het zijn experts in diversiteit, zij kennen de gevoeligheden die leven in de stad, en zij willen vooral dat de samenleving als geheel erop vooruitgaat. Gewoonten, en zeker religieuze gebruiken en tradities, veranderen en aanpassen aan de tijdsgeest en de technische evolutie, vereist een draagvlak in de betrokken gemeenschappen. Dat draagvlak creëren vraagt tijd, dialoog en overleg. Dat bereik je niet met het conflictmodel.
Deze bruggenbouwers worden vandaag reeds veel betrokken en zijn vaak ook overbevraagd door allerhande diensten. Het mag niet de bedoeling zijn om de verantwoordelijkheid van de stad op capaciteit op te bouwen bij haar eigen personeel rond diversiteit af te schuiven op deze bruggenbouwers.
4. Menswaardige opvang van vluchtelingen
- We voorzien een passend opvangaanbod voor vluchtelingen die asiel aanvragen.
- We maken van Gent een ‘huiszoekingsvrije gemeente’. De Lokale Gentse Politie doet geen huiszoekingen bij burgers die mensen zonder papieren onderdak bieden.
- We voorzien meer ondersteuning van buddyprogramma’s.
- Dringende medische hulpverlening is een recht.
Meer achtergrondinformatie
Gent heeft een lange traditie van gastvrijheid. Tijdens de Spaanse burgeroorlog werden in Gent 200 minderjarige oorlogsvluchtelingen opgevangen. Ook vandaag zijn grote groepen mensen het slachtoffer van oorlogsgeweld. Vluchten doe je niet voor je plezier. Je wordt ertoe gedwongen om te kunnen overleven. Door de globalisering, de economische crisis en de oorlogen – waarvoor het Westen vaak mee de verantwoordelijkheid draagt – moeten vandaag miljoenen mensen in de wereld op de vlucht slaan.
Wij kiezen ervoor te blijven voorzien in menswaardige opvang van vluchtelingen. Wie de hel heeft moeten ontvluchten, kan op onze hulp rekenen om in een veilige omgeving een leven op te bouwen. De PVDA wil van Gent een ‘huiszoekingsvrije gemeente’ te maken, naar het voorbeeld van tientallen andere gemeenten. Het houdt in dat de burgemeester het engagement opneemt de politie niet te laten binnenvallen in huizen waar mensen zonder papieren opvang krijgen.
Dringende medische hulp is een mensenrecht en is dan ook wettelijk verplicht. Wij blijven herhalen: iedereen heeft recht op dringende medische hulp, ook wie geen papieren heeft. We willen dat de Stad Gent de wijkgezondheidscentra financieel ondersteunt om het recht op medische hulp te garanderen voor alle inwoners van onze stad.
Ook vandaag staan wij, Gentenaars, op de eerste rij om ons hart te tonen voor de vluchtelingen. Heel wat Gentenaars zetten zich in voor mensen op de vlucht. Denk maar aan het nooddorp voor vluchtelingen uit Oekraïne dat in Oostakker werd gebouwd. Vandaag is er nog een groot tekort aan bedden voor vluchtelingen met een andere nationaliteit. De solidariteit die we als Gentenaars toonden voor mensen uit Oekraïne, kunnen we ook tonen voor een ieder die onze hulp nodig heeft. Waar de overheid tekortschiet om een aantal elementaire basisrechten voor mensen te voorzien, organiseren burgers zich om mensen een menswaardig bestaan te geven. Het gaat daarbij om buddyprojecten, projecten rond huisvesting, voedselbedeling, weggeefwinkels, etc. Wij willen dat dit soort initiatieven van onderuit door de stad Gent erkend en gesteund worden, zonder hen te willen opslokken in de stadsdiensten of hun werking beperkingen op te leggen.