Skip to content

Nie Pleuje 2022

Nie Pleuje 2022

Zoals elk jaar PVDA Gent reikt de Nie Pleuje Trofee uit aan de groep of het initiatief dat het voorbije jaar het meest in het oog sprong omwille van hun solidariteit, hun warmte, hun inzet. Wie de Nie Pleuje Trofee wint, dat wordt bepaald door jouw stem.

De kandidaten zijn dit jaar:

9 is te veel - de strijd van de kinderbegeleiders

Negen kinderen per kinderbegeleider - het klinkt onmogelijk, maar het is wel de dagelijkse realiteit van vele kinderbegeleiders. De kinderdagverblijven kampen met een enorm gebrek aan personeel. Dit is het rechtstreeks gevolg van een gebrek aan middelen vanuit de Vlaamse overheid, van slechte contracten, te lage lonen. In maart kwam het tot een staking van meer dan 500 kinderverzorgers uit de Gentse crèches. Ook later doorheen het jaar bleven ze actie voeren. Want: 9 is te veel!

De boeren die Fernand Huts versloegen

In 2016 verkocht het Gentse OCMW maar liefst 450 hectare landbouwgrond aan de havenbaron Fernand Huts - en dat voor een wel heel vriendelijk prijsje. Te vriendelijk, bleek. Na aanhoudend protest van lokale boeren die voelden alsof de verkoopprocedure hen nooit een eerlijke kans gaf deel van deze gronden te verwerven, volgde ook een rechtzaak. De lokale boeren daagden OCMW Gent voor de rechter en haalden eerder dit jaar hun slag binnen. De rechtbank ging akkoord met hun redenering: de meer dan 3 miljoen euro korting die Huts kreeg op de geschatte waarde van de gronden kwam neer op illegale staatssteun aan Fernand Huts. De verkoop werd dan ook nietig verklaard. Een mooie overwinning van de lokale boeren, en een overwinning van lokale landbouw op de grondhonger van multimiljonair Huts. 

Tom Dossche - Een hart van staal voor Maëlle

Om de overstromingen van vorig jaar juli te herdenken, liep Tom Dossche 190 km van ArcelorMittal Gent, het bedrijf waar hij werkt, naar Luik. Zo haalde hij het nodige geld op voor een rolstoelfiets voor de kleine Maëlle, die door de overstromingen getroffen werd. Een geweldige blijk van solidariteit.