Symbolische euro om Arsenaalsite in publieke handen te houden

Vrijdag 13 augustus liep de verkoop van de Arsenaalsite, het 13 hectare groot domein in Gentbrugge, ten einde. De NMBS zette eind maart de grond te koop met een prijskaartje van 30 miljoen euro. Nu de verkoop ten einde loopt blijft de vraag wat er met de gronden zal gebeuren. De Gentenaars zijn alvast duidelijk: de gronden moeten in publieke handen blijven.

Sinds de verkoop van de Arsenaalsite bekend werd gemaakt vrezen experts, middenveldorganisaties en de wijkbewoners dat de toekomstige ontwikkelaar die de site in handen krijgt zal bouwen wat de meeste winst oplevert, en dat de stad daar uiteindelijk weinig tegen zal kunnen inbrengen.

De PVDA bevroeg al 400 Gentenaars over wat er met de gronden zou moeten gebeuren. Hun besluit is duidelijk, meer dan 95% van de bevraagden vindt dat de stad zelf de gronden zou moeten bekomen.

Onder druk van de PVDA, de buurtbewoners en het actiecomité "Arsenaal - 100% Gents" liet het stadsbestuur weten dat ze zullen onderzoeken of ze het stuk van de grond kunnen verkrijgen dat voorzien is voor betaalbaar wonen.

"Dat is niet genoeg" liet PVDA-gemeenteraadslid Tom De Meester eerder al weten "de Arsenaalsite moet 100% in publieke handen blijven, enkel zo kunnen we betaalbare woningen, meer groen, parking en speelpleinen garanderen."

Daarom biedt de PVDA vandaag één symbolische euro namens alle Gentenaars die de Arsenaalsite in publieke handen willen houden.