PVDA over patstelling in Gent : "Voor ons telt de inhoud, niet de postjes"

Vanavond om 18u ontmoet een PVDA-delegatie de kopstukken van Groen en sp.a in Gent. PVDA gaat in op de uitnodiging van het kartel.

De PVDA noemt de huidige patstelling onaanvaardbaar. “Er worden politieke spelletjes gespeeld, het lijkt wel House of Cards. Deze situatie voedt de antipolitiek. Mensen zien politici die naar hun eigen navel staren en vergeten dat het eigenlijk over de belangen van 250.000 Gentenaars zou moeten gaan. Gentenaars zitten niet te wachten op een loopgravenoorlog over wie de burgemeestersjerp krijgt”, reageert Tom De Meester.

Dat Mieke Van Hecke zich vastklikt aan Open VLD noemt de PVDA “onbegrijpelijk”. Mieke Van Hecke heeft zich doorheen de campagne een sociaal profiel aangemeten. Ze heeft een een punt gemaakt rond dakloosheid, de wooncrisis en nood aan betaalbaar wonen. Maar nu gaat ze in zee met de liberalen die nul extra sociale woningen willen. De PVDA roept Van Hecke op om kant te kiezen: “Er is een linkse coalitie mogelijk met de PVDA, het kartel en de CD&V. Samen goed voor 28 zetels, ruim voldoende voor stabiele linkse coalitie. De PVDA staat open voor die mogelijkheid.”

“Ik zeg vandaag nog precies hetzelfde als voor de verkiezingen”, zegt Tom De Meester. “In elk debat heb ik gezegd dat ik wil besturen, maar dat wij niet plat op de buik gaan voor gelijk wie. Wat voor ons telt is de inhoud, niet de postjes. Drie zetels voor de PVDA is een duidelijk signaal dat Gentenaars willen dat het bestuur van koers veranderd en dat er in Gent werk gemaakt wordt van een ambitieus plan voor betaalbaar wonen, de strijd tegen de kindarmoede en gratis openbaar vervoer."

De PVDA pleit voor de oprichting van een Gentse wooncoöperatie die zelf 100% betaalbare en sociale woningen bouwt. “In een lijsttrekkersdebat zei Rudy Coddens open te staan voor dat idee, we willen dat voorstel nu concreet op tafel leggen en met hem bespreken.” Om de groeiende wooncrisis in de stad aan banden te leggen, wil de linkse partij 500 nieuwe sociale woningen per jaar.

De Gentse politiek werd de voorbije jaren meermaals opgeschrikt door torenhoge vergoedingen en nauwe verwevenheid tussen vastgoedbedrijven, bankiers en politici. Ook daar wil de PVDA verandering in zien. Als concreet voorstel schuift de PVDA een verbod op betaalde mandaten voor politici naar voor.

Doorheen de campagne lanceerde de PVDA de opvallende eis om openbaar vervoer gratis te maken. “Gratis openbaar vervoer is de gedroomde hefboom om luchtvervuiling en CO2 drastisch terug te dringen. Precies daarom starten vijf Duitse steden – Bonn, Essen, Mannheim, Reutlingen en Herrenberg – nog dit jaar met gratis openbaar vervoer”, aldus De Meester. Volgens cijfers van De Lijn kost gratis openbaar vervoer voor Gentenaars 11,44 miljoen euro, perfect haalbaar binnen het stadsbudget van 822 miljoen euro per jaar.

De PVDA zal vanavond met die boodschap en in een open, constructieve geest een verkennend gesprek voeren met het kartel.