PVDA Gent zet vijf lokale initiatieven in de bloemetjes

PVDA Gent maakt de vijf genomineerden voor de Nie Pleuje Trofee bekend. Met deze trofee zet de partij elk jaar verschillende verdienstelijke Gentse initiatieven in de bloemetjes.

PVDA Gent kijkt terug op het voorbije jaar en reikt einde van de maand de Nie Pleuje Trofee uit. ‘Gent heeft zeker geen gebrek aan warme, solidaire initiatieven.’ aldus PVDA-gemeenteraadslid Sonja Welvaert, ‘Met onze Trofee willen we vijf van deze organisaties bedanken voor hun inzet het voorbije jaar. Wie van de vijf met de trofee zelf naar huis gaat? Dat beslist het publiek. Er kan via onze site gestemd worden tot eind januari.’

Vandaag maakt PVDA Gent de vijf genomineerden bekend. De eerste van deze vijf zijn de Pandemisten en de wijkbewoners van het woonprotest. Nadat bekend raakte dat het Caermersklooster opnieuw dreigde verkocht te worden, werd Het Pand het brandpunt van de strijd tegen de wooncrisis in Gent. 40 jaar na de eerste bezetting van Het Pand, neemt een nieuwe generatie “Pandemisten” de fakkel over. Samen met buurtbewoners eisen ze een blijvende publieke woonfunctie voor Het Pand en een aanpak van de Gentse wooncrisis.

De tweede genomineerde zijn Bashir Abdi en vzw Sportaround, voor hun sportinitiatieven in kansarme Gentse wijken. Sinds de Olympische Spelen in Tokio kent iedereen hem als bronzen medaillist in de marathon, maar in de Gentse wijken staat de naam Bashir Abdi gelijk met sport voor iedereen. Als deel van vzw Sportaround promoot en organiseert hij laagdrempelige sportmogelijkheden voor jongeren. 

De derde nominatie gaat naar de acties tegen seksueel geweld. Na een reeks van incidenten in het Gentse nachtleven eerder dit jaar, kwamen honderden Gentenaars verschillende malen op straat om een eind te eisen aan geweld op vrouwen. Dit leidt uiteindelijk tot een reeks van concrete maatregelen vanuit Stad Gent.

De vierde nominatie gaat naar Recht Op Protest, de coalitie van vakbonden en Gentse verenigingen die het einde van het systeem van GAS-boetes eisen. De actiegroep komt er nadat een vakbondsactie van ACV en ABVV in september 2019 bestraft werd met GAS-boetes van 350 euro. De actiegroep kreeg ondertussen de steun van meer dan tien Gentse organisaties. Volgens hen schaden GAS-boetes het recht op actie, vrije meningsuiting en de syndicale vrijheden. 

De laatste genomineerden zijn de Gentse vrijwilligers in de overstroomde gebieden. Nadat in juli het zuiden van ons land getroffen werd door zware overstromingen, duurde het maar enkele dagen voordat de eerste Gentse vrijwilligers met schop en borstel in hand naar Luik en Verviers trokken. Nu, een half jaar na de ramp, blijven geëngageerde vrijwilligers aanwezig in de getroffen gebieden.

 

Stemmen kan tot 31 januari via http://gent.pvda.be/nie_pleuje