Yüksel Kalaz, PVDA: "Het is niet omdat de begroting voor schepen Coddens ‘in evenwicht’ is dat de portefeuille van de Gentenaar dat ook is"

Via de pers moesten de Gentenaars eind vorige week vernemen dat het stadsbudget in evenwicht zou zijn door parkeren duurder te maken en meer GAS-boetes te schrijven voor foutparkeren. “Het is niet omdat de begroting van schepen Coddens ‘in evenwicht’ is dat de portefeuille van de Gentenaar nog in evenwicht is.” reageert PVDA-gemeenteraadslid Yüksel Kalaz scherp.

“Stad Gent zegt in een persbericht dat het budget in evenwicht is, maar voor wie?” vraagt Yüksel Kalaz van PVDA Gent zich af. “In deze budgetoefening zullen de Gentenaars meer moeten betalen terwijl de breedste schouders megawinsten hebben kunnen maken tijdens de corona-crisis. Dat is toch niet eerlijk?” gaat hij verder.

"We kunnen er niet om heen dat alles duurder wordt: de energieprijzen, de brandstofprijzen, de prijs van een volle winkelkar, … Het is niet omdat de begroting voor schepen Coddens ‘in evenwicht’ is dat de portefeuille van de Gentenaar nog in evenwicht is. De sterkste schouders mogen dan ook de zwaarste lasten dragen.”

Voor PVDA is het onbegrijpelijk dat zo’n beslissingen eerst via de pers worden bekend gemaakt voordat ze worden besproken op de gemeenteraad. “Het stadsbestuur communiceerde eind oktober over de budgetwijzigingen en in december staat het pas op de agenda van de gemeenteraad? Dat is toch niet democratisch? Het schepencollege besliste nog maar net om van Gent een toeristisch centrum te maken zonder het voor te leggen op de gemeenteraad. Het lijkt alsof er geen gemeenteraad meer gehouden moet worden in Gent: het college beslist iets en communiceert het naar de pers alsof er geen debat meer mogelijk is.” reageert Kalaz geërgerd.

De PVDA vraagt om deze voorstellen in alle openheid te bespreken en niet enkel in de achterkamers van het stadhuis.