Skip to content

[Opinie] Laat het Sterre-bos staan: investeer in onderwijs!

[Opinie] Laat het Sterre-bos staan: investeer in onderwijs!

Een bos van 4.000 m² rooien om studentenhomes te bouwen. Dat is het plan van de UGent in wijk De Sterre in Gent. De buurt komt meteen in actie en haalde al meer dan  11.000 handtekeningen op om het bos te redden. Volgens de UGent is er geen alternatief. Klopt dat wel?

Enio Serluppens, PVDA Gent

De UGent wil een nieuw studentenhome bouwen voor 212 studenten aan campus De Sterre, op een stukje grond waar nu 4.000 m² bos staat. De onthulling kwam recent in de pers, nadat de provincie Oost-Vlaanderen de omgevingsvergunning voor het rooien van de bomen goedgekeurde.

 

 

We hebben meer bos én betaalbare studentenwoningen nodig in Gent

Het bos aan de De Pintelaan is één van de acht ‘groenassen’ die Gent klimaatbestendig moeten maken. De UGent beloofd het bos te compenseren, door een nieuw bos aan te planten in Zottegem of Lubbeek. Maar een meer dan 50 jaar oud bos vervang je niet zomaar. Hoe ouder de boom, hoe hoger de ecologische waarde. Het nieuwe bos compenseert dan het bos aan De Sterre pas na… 50 jaar. 

Daarnaast belooft de stad met haar groennorm dat elke inwoner van Gent binnen een wandelafstand van 400 meter minstens 10 m² groen moet hebben. Wie in de buurt van de Sterre woont, weet dat dat nu al een hele uitdaging is. Eén van de laatste groene longen van de wijk kappen, zal het probleem niet verhelpen. Integendeel.

Ondertussen zien we ook dat het aantal studenten in Gent stijgt. De woningmarkt staat onder druk, wie nog in Gent wil wonen moet daar flink wat voor over hebben. Dat is niet anders voor studenten. Studenten getuigen over torenhoge huurprijzen voor steeds kleinere koten. Uit een onderzoek van onderzoeksbureau Mpiris blijkt dat er 10.000 extra studentenkoten nodig zijn. Koten die dan ook nog liefst betaalbaar zijn.

(Lees verder onder de foto)

In het midden: het Sterre-bos tussen de De Pintelaan en campus Sterre van de UGent

 

Is er dan geen alternatief?

De UGent zegt geen alternatief te hebben. Want wie geen centen heeft, heeft weinig opties. De universiteit moet nu al jaar na jaar besparen op haar infrastructuur en noodzakelijke bouwprojecten. Eigenlijk heeft de UGent geen andere keuze dan snel nieuwe koten bouwen, want de huidige gebouwen zijn verouderd en beantwoorden niet aan de noden van een groeiende studentenstad. 

En dus bespaart de UGent noodgedwongen om meer middelen vrij te maken. Want de Vlaamse overheid zorgt jaarlijks slechts voor 20 tot 25% van de nodige investeringsfondsen. De overgebleven 75 tot 80% moet de UGent in haar eigen begroting vinden. Dat terwijl als ze alleen nog maar de middelen zou krijgen waar ze decretaal recht op heeft, ze 150 miljoen euro per jaar meer zou krijgen. De Vlaamse Regering voert daarmee niet eens haar eigen decreten uit.

Dat N-VA minister Zuhal Demir het nu opneemt voor het Sterre-bos is dan ook weinig geloofwaardig. Het is net de Vlaamse Regering, met Ben Weyts (N-VA) als Vlaams minister van Onderwijs, die het chronische besparingsbeleid in het hoger onderwijs verderzet. 

Wat kan dan wel een alternatief zijn? De beperkte bouwgronden die er zijn in Gent worden stuk voor stuk verloot aan de hoogste bieder. De luxe bouwprojecten schieten er als paddestoelen uit de grond, want daar valt het meeste winst te maken. Dat kan anders. In Amsterdam bijvoorbeeld was tot 2017 tot 70% van de grond het bezit van de stad. Mensen wonen er via een erfpachtsysteem. Dit is een krachtig middel om de stad bewust vorm te geven.

Ook in Gent kunnen we dat model toepassen, de stad zou haar gronden in erfpacht aan een betaalbare prijs beschikbaar kunnen stellen. Zo bouwen we in no-time de studentenwoningen die we nodig hebben.

Daarnaast moet de stad ook nieuwe te ontwikkelen gronden verwerven. Een perfecte start zou de Arsenaalsite kunnen zijn. Als de stad de gronden onteigent kan de ontwikkeling meteen beginnen. De 13 hectare grond met een goede aansluiting op het openbaar vervoer zijn de ideale locatie voor een gloednieuwe wijk met voldoende plaats voor studentenwoningen én groen.

 

Investeer in onderwijs om het Sterre-bos te redden

Dat de UGent geen alternatief ziet voor een nieuw studentenhome aan campus De Sterre is begrijpelijk, maar daarom niet aanvaardbaar. De besparingen in ons onderwijs maken het niet enkel onmogelijk om betaalbare huisvesting te voorzien voor studenten, maar hebben nu ook een impact op het groen in onze stad.

Het stadsbestuur kan zijn rol spelen en zowel het Sterre-bos redden als meer studentenwoningen voorzien door te kiezen voor een stad op mensen maat en niet op maat van de projectontwikkelaars. 

Het Sterre-bos kappen is zich neerleggen bij de besparingspolitiek. Wij zijn duidelijk: “Laat het Sterre-bos staan, investeer in onderwijs!”