Yüksel Kalaz roept op om het recht op actievoeren te verdedigen

Yüksel Kalaz roept op om het recht op actievoeren te verdedigen

7 augustus 2024

Yuksel Kalaz, syndicalist en PVDA-gemeenteraadslid in Gent, reageert verontwaardigd omdat hij voor de rechter moet verschijnen wegens het delen van foto’s van een stakingspiket aan Delhaize Watersport in april vorig jaar. “Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat er een verband is tussen hoe ik mijn nek heb uitgestoken voor de Delhaiziens en deze dagvaarding” zegt Yuksel Kalaz. 

Op 29 april 2023 was het personeel van Delhaize al acht weken actie aan het voeren tegen het plan van de directie om alle winkels te verzelfstandigen. In Gent werd op die dag gestaakt aan het filiaal aan de Watersportbaan. Yuksel Kalaz was erbij om de Delhaiziens een hart onder de riem te steken, net zoals hij de weken voordien al talloze stakingspiketten had bezocht. “De personeelsleden van Delhaize kwamen gewoon op voor hun job. Zij oefenden hun grondwettelijk recht om te staken uit en kregen een lawine van repressie over zich heen” vertelt het PVDA-gemeenteraadslid.

In de Gentse gemeenteraad kwam Kalaz meerdere keren tussen om het buitensporig optreden van de politie tegen de Delhaiziens aan te klagen, waarvoor burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) als hoofd van de lokale politiediensten politiek verantwoordelijk is. De rechtbank van Gent heeft achteraf ook bevestigt dat de stakers in hun recht waren en dat het bevelschrift van de directie om de piketten op te breken onwettig was.

Enkele maanden later moest Kalaz zich melden op het politiekantoor van Gent, schuin tegenover de bewuste Delhaize. “Ik werd verhoord omdat ik zogezegd beelden had gemaakt van politieagenten in functie zonder hun toestemming. Maar dat klopt niet: ik heb gewoon enkele foto’s van het piket op Facebook gedeeld en erbij geschreven dat ik solidair bleef met het personeel van Delhaize. En dat blijf ik vandaag trouwens nog altijd. Je moet echt met een vergrootglas kijken om de agenten op de achtergrond te herkennen…  De agent die mij moest ondervragen wist ook niet welke vragen ze mij moest stellen” zegt Kalaz. Daarna hoorde hij niks meer van de affaire, tot hij dus vorige maand een dagvaarding in zijn bus kreeg.

“Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat er een verband is tussen hoe ik mijn nek heb uitgestoken voor de Delhaiziens en deze dagvaarding” zegt Yuksel Kalaz daar nu over. Het PVDA-gemeenteraadslid is dan ook niet van plan het hierbij te laten. “Ik roep iedereen die onze sociale en democratische rechten hoog in het vaandel draagt op om 18 oktober om 8u30 te verzamelen voor het Justitiepaleis om het recht op actievoeren te verdedigen. Ze zijn mij nu duidelijk aan het zoeken om een voorbeeld te stellen, maar het gaat uiteindelijk niet over mij, maar over al die personeelsleden van Delhaize die gewoon opkwamen voor hun job en over het recht op protest. Ik hoop dat iedereen goed beseft dat dergelijke pogingen tot intimidatie in een democratisch land echt niet door de beugel kan”, aldus Kalaz.