Skip to content

PVDA Gent pakt uit met volkse lijst vol jong talent en oprecht engagement

PVDA Gent pakt uit met volkse lijst vol jong talent en oprecht engagement

PVDA Gent heeft haar lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober helemaal rond. Een opvallend volkse lijst. “Onze kandidaten zijn stuk voor stuk straffe Gentenaars, met een rebels kantje en een warm hart voor de samenleving”, aldus lijsttrekker Tom De Meester.

Lijsttrekker Tom De Meester heeft vandaag in café Woest de volledige lijst van 53 kandidaten voorgesteld waarmee de Gentse PVDA naar de gemeenteraadsverkiezingen trekt. “Een volkse lijst”, zegt een trotse Tom De Meester. “Geen beroepspolitici en kabinetsmedewerkers, maar straffe Gentenaars die met hun twee voeten op de werkvloer staan en weten wat er leeft.” Met Sonja Welvaert, vakbondsvrouw in hart en nieren, op de tweede plaats en Yüksel Kalaz, arbeider bij IVAGO, op drie, zet de PVDA de werkende wereld hoog op de lijst.

Een hart voor mensen

Op de lijst staan verschillende kandidaten uit de Gentse automobielsector, en opvallend: maar liefst 11 kandidaten komen uit de sociale sector en de zorg. “Dat is geen toeval”, zegt Tom. “Zorgen voor mensen zit in ons bloed. Veel kandidaten werken als verpleegkundige of – zoals Fatiha Rochdi (plaats 8) – als sociaal werker. Zij zien de armoede en ongelijkheid in onze stad groeien. Zij zien hoe steeds meer mensen moeite hebben om dure geneesmiddelen en dure facturen te betalen.”

Oprecht engagement

“We hebben bewust gekozen voor kandidaten met een oprecht engagement voor de samenleving”, aldus Tom De Meester. “Het zijn stuk voor stuk gedreven kandidaten, met hun wortels in de samenleving en actief in het middenveld.”

“Veel kandidaten hebben een engagement bij de vakbond, zowel bij ACV als ABVV. Zij komen elke dag op voor hun collega’s, en brengen mensen op de been tegen de pensioenplannen van de regering.”

Verschillende kandidaten zijn actief in armoedeverenigingen, actiegroepen en de sociale beweging. Met woonactivisten Lyvia Diser (plaats 4), Koen Hostyn (plaats 5) en sociale huurster Judith Spotbeen (plaats 20) heeft de PVDA verschillende kandidaten op de lijst die van de strijd voor betaalbaar wonen een topprioriteit maken.

Klimaatactivisten

De PVDA pakt vandaag ook uit met een aantal nieuwe namen uit de milieubeweging. Mathias Lievens, docent filosofie aan de KULeuven, klimaatactivist en auteur van 'de mythe van de groene economie') krijgt plaats negen. Opvallende kandidaten zijn ook Ward Stulens (plaats 17), coördinator giftenwerving bij Natuurpunt en milieu-activist Lars Meulenbergs (plaats 31) nationaal voorzitter bij de Natuurvrienden-Bergstijgers.

“De PVDA heeft een ambitieus klimaatprogramma. We willen van Gent een klimaatneutrale grootstad maken tegen 2035”, legt Tom De Meester uit. “We zijn heel blij dat mensen uit de milieubeweging zich achter onze plannen zetten.”

Van poetsvrouw tot professor

De PVDA is trots op de diversiteit van de lijst. “Wij tonen Gent op haar best. Rebelse Gentenaars met wortels in de samenleving en een warm hart voor mensen, van poetsvrouw tot professor, Gentenaars met roots in Turkije, de Balkan, zelfs West-Vlaanderen” lacht Tom, die zelf in Brugge geboren is en na zijn studies aan de Ugent ‘bleef plakken’.

Jong talent

De Gentse PVDA-lijst is jonge lijst met veel nieuw talent. “Eén op drie kandidaten is jonger dan 35. De helft van onze kandidaten neemt voor de allereerst keer deel aan verkiezingen. We groeien als kool, en dat zie je ook op de lijst”, aldus Tom.
“Wij staan klaar om door te breken in de gemeenteraad”, besluit Tom De Meester. “Een consequent linkse, rebelse stem in de gemeenteraad: dat zal deugd doen.”

--

Ontdek hier de volledige lijst met 53 kandidaten.