Skip to content

Volvo Cars boekt recordverkoop én recordwinst in 2018... maar geen bonus voor de werknemers

Volvo Cars boekt recordverkoop én recordwinst in 2018... maar geen bonus voor de werknemers

Het jaarverslag van Volvo Cars voor 2018 begint triomfantelijk: "For the first time in our history, we broke the 600k mark with 642,000 cars sold." zegt de trotse CEO Håkan Samuelsson. Ook wat de winst betreft, breekt Volvo Cars een nieuw record met 1,3 miljard euro operationele winst in 2018, een stijging van 0,9% in vergelijking met 2017 en de hoogste winst die Volvo Car ooit behaald heeft. Toch krijgen de werknemers geen bonus voor de resultaten!

"De bedrijfswinst (operationele winst) bleef stabiel in plaats van te groeien zoals verwacht," reageert Volvo in een interne communicatie. "De vooropgestelde criteria, gelinkt aan het Volvo Bonus-programma, werden niet behaald. Dat betekent dat het bedrijf de bonus niet zal uitbetalen. Dit geldt voor alle medewerkers van Volvo Cars wereldwijd."

Die recordverkoopkcijfers én recordwinsten zijn enkel mogelijk door het keiharde werk van de Volvo-werknemers wereldwijd. Vorig jaar kregen de werknemers nog 840 euro. Nu dus niets. Ondanks het feit dat er een record aantal wagens geproduceerd zijn, ondanks de historische recordwinst, ondanks de superflexibele inzet van de werknemers waarbij de ene keer heel veel overuren worden gedraaid en de andere keer moet gestempeld worden..

 

Wat wil de PVDA? Betaal de bonussen wél uit en verhoog de lonen fors!

Heel wat werknemers reageren bijzonder kwaad en met de PVDA snappen we dat ongenoegen maar al te goed. Heel wat arbeiders hebben ons al gecontacteerd om hun verontwaardiging te uiten. Wij roepen Volvo Cars op om de keiharde inzet van de werknemers te belonen en de bonus wél uit te keren. Daarnaast toont dit nogmaals het belang aan van een echte serieuze loonsverhoging in plaats van zogeheten bonussen met doelstellingen die je als werkmens toch nooit in de hand hebt. Tussen 2015 en 2017 is het reële loon van de Belg met 2,3% gedaald. De winsten zijn enorm gestegen, niet alleen bij Volvo. Tijd dus voor een forse loonsverhoging. Maar de huidige loonwet laat dat niet toe. Daarom heeft de PVDA een voorstel ingediend om die wet af te schaffen en om vrije loononderhandelingen opnieuw mogelijk te maken.