Skip to content

Toeteren voor 6% btw op energie

Toeteren voor 6% btw op energie

PVDA Gent hield woensdag een “toeteractie” voor de verlaging van de btw op energie van 21% naar 6%. In de buurt van Volvo Cars Gent werd aan passerende chauffeurs gevraagd te claxonneren indien ze akkoord gaan met de eis voor de verlaging van de btw, met behulp van spandoeken en affiches. “De energieprijzen swingen de pan uit, maar de regering doet helemaal niets”, zegt Gents gemeenteraadslid Yüksel Kalaz. “De grote reactie hier aan het rondpunt toont duidelijk aan dat de vraag om de energiefactuur grondig te verlagen breed gedragen is bij de Gentenaars.”

De energiefacturen, het kasticket in de winkel en de prijzen aan de pomp: allemaal gaan ze de hoogte in. “De regering beschouwt energie nog steeds als een luxegoed, in plaats van een basisgoed. Dat begrijp ik niet, energie is geen luxe, zoals kaviaar of champagne, maar een basisrecht, een levensbehoefte. Waarom betalen wij er dan hetzelfde hoge btw-tarief voor?" vraagt Kalaz zich af.

Dure energieprijzen treffen heel veel mensen uit de werkende klasse. Yüksel Kalaz vertelt: “Ik kreeg deze week nog een berichtje van iemand die mij zijn rekeningen doorstuurde. Zijn voorschotfactuur stijgt van 86 euro per maand naar 176 euro, meer dan een verdubbeling. Dat terwijl de lonen amper mogen stijgen. Dat is niet vol te houden.”

Voor grote bedrijven ligt het anders. Industriële grootverbruikers betalen tot 20 keer minder dan gewone mensen of KMO’s. Electrabel boekt gigantische overwinsten dankzij de prijsstijgingen. “Waarom moet de werkende klasse enorme bedragen ophoesten voor de energiefactuur terwijl Electrabel miljarden opstrijkt?”, vraagt Yüksel Kalaz zich af.

Er is een eenvoudige oplossing legt Yüksel Kalaz uit: “Een btw-verlaging naar 6% doet onze factuur onmiddellijk zakken met meer dan 340 euro. Dat is perfect betaalbaar. Ga het geld halen waar het zit. Hef een taks op de woekerwinsten van de energiemultinationals. Waar wacht de regering op?”