Skip to content

PVDA wil dat budgetkopers Tondelier volledig vergoed worden

PVDA wil dat budgetkopers Tondelier volledig vergoed worden

GENT – Uit een studie van de PVDA blijkt dat de Stad Gent de kopers van zogenaamde “budgetwoningen” aan de Tondeliersite volledig schadeloos kan stellen. Die kwamen in de financiële problemen nadat de bouw van de woningen fors vertraging opliep, door problemen met de dakconstructie van de wijksporthal op de gelijkvloers. De PVDA wil dat de Stad Gent de boeteclause ten aanzien van projectontwikkelaar Tondelier NV activeert en met de opbrengst ervan de gedupeerde budgetkopers volledige schaldeloos stelt.

Op de Kronosite aan Tondelier werden er door de Stad Gent 18 zogenaamde “budgetwoningen” aangeboden. Het gaat om appartementen bedoeld voor mensen met een modaal inkomen. De kostprijs van de appartement ligt tussen de 200.000 en de 300.000 euro, exclusief parkeerplaats van nog eens 30.000 euro. Van de duurste appartementen (met 3 slaapkamers) werd er nog maar één van de negen verkocht. De PVDA ziet hierin een bewijst dat deze zogenaamde “budgetappartementen” in werkelijkheid onbetaalbaar zijn voor de modale Gentenaar.

Door vertraging in de werken moeten de budgetkopers bij Tondelier vandaag zowel een afbetaling doen aan de bank als een huurprijs betalen. Daardoor komen deze kopers, vaak alleenstaanden met kinderen, nu in de financiële problemen. Zij zouden pas vanaf augustus 2018 een gedeeltelijke compensatie kunnen ontvangen vanwege de bouwpromotor.

Uit een studie van de PVDA blijkt dat de Stad Gent de budgetkopers bij Tondelier volledig schadeloos kan stellen. De vertraging van de werken zijn het gevolg van een probleem met de dakconstructie van de sporthal die op de gelijkvloers moet komen. Maar in de overeenkomst tussen de Stad gent en Tondelier NV voor de casco bouw van deze wijksporthal is een boeteclausule voorzien indien de werken vertraging oplopen. Vandaag brengt deze boete al zo’n € 20.000 opvoor de Stad Gent, maar dat loopt snel op naarmate de vertraging oploopt. Tegen 1 augustus bedraagt de boete al bijna € 300.000, tegen eind dit jaar al meer dan € 900.000.

De PVDA vraagt dat de Stad Gent deze boeteclausule activeert en de opbrengst ervan gebruikt om de budgetkopers bij Tondelier volledig schaldeloos te stellen. Dat wil zeggen: alle kosten voor huur, bijkomende bankkosten, waarborg, etc die zij hebben gemaakt vanaf 1 december 2017 moeten vergoed worden.

De PVDA wil dat de Stad Gent afstapt van haar model van budgetkoopwoningen die gerealiseerd worden door private projectontwikkelaars. “Wij willen dat de Stad Gent een Stedelijke Wooncoöperatie opricht die zélf instaat voor de bouw van 100% sociale en betaalbare woningen”, zegt Tom De Meester.