Skip to content

PVDA Gent stelt zijn lijsttrekker voor: Tom De Meester

PVDA Gent stelt zijn lijsttrekker voor: Tom De Meester

Tom De Meester wil jouw stem vertolken in de Gentse gemeenteraad. Hij trekt de PVDA-lijst bij de de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Tom woont in Gentbrugge, is vader van drie en houdt van kamperen, koken en muurklimmen.

Turteltaks

Tom is bij het brede publiek bekend als initiatiefnemer van het proces tegen de Turteltaks. Nadat hij het woord #turteltaks lanceerde op Twitter, ging het snel. Hij lanceerde een grootschalige petitie, schaarde meer van 11.000 mensen achter een proces voor het Grondwettelijk Hof, organiseerde tal van protestacties en kwam met een heuse PayBackDay op de proppen. 3.000 mensen protesteerden in hartje Brussel tegen de onrechtvaardige en ongrondwettelijke taks. Uiteindelijk won de PVDA het Turteltaksproces. Vanaf 2018 wordt de Turteltaks afgeschaft. Dat is echter niet genoeg voor Tom: “Wij gaan door, tot de mensen hun geld van de voorbije jaren ook terugkrijgen,” klinkt het strijdvaardig.

Rekenen

Tom is een alleenstaande vader en voedt drie kinderen van 12, 10 en 7 op in co-ouderschap. “Het is soms puzzelen om mijn politiek engagement en mijn gezinsleven te combineren,” geeft Tom toe, “maar het is zo een voorrecht om van je passie je beroep te kunnen maken en je te kunnen inzetten voor een rechtvaardige samenleving.”

Of het niet steekt dat politici van andere partijen veel meer verdienen? “Dat is een bewuste keuze. Politici die 10.000 euro verdienen weten niet meer wat er leeft bij gewone mensen. Ik ben er fier op dat PVDA-politici met een bescheiden, gemiddeld inkomen leven. Ik zeg niet dat het altijd gemakkelijk is, hoor. Ik moet als vele andere alleenstaande ouders met één inkomen rondkomen, en de huurprijzen in Gent zijn schandalig duur. Ik moet ook rekenen, maar dat is het leven.”

De was en de plas

In de vakantie gaat Tom het liefst kamperen, weg van alle internetbereik. “Zonder gsm in de buurt, midden in de natuur, kom ik pas helemaal tot rust”, zegt Tom. “Een week op de fiets door de Oostkantons, of een kanotrektocht in de Biesbosch, dat is voor mij pure ontspanning. Aan poetsen en andere huishoudelijke klusjes heb ik een grondige hekel, maar koken doe ik heel graag. Bij mij staan er altijd potten op het vuur te pruttelen”. Doet hij ook aan sport? “Ik probeer regelmatig te lopen, maar ik hou het nooit lang vol,” lacht Tom, “maar met mijn zoon ga ik graag muurklimmen in Gentbrugge.”

Gent is de max

Tom is energiespecialist en auteur van ‘Opgelicht’, een ophefmakend boek over de oplichtingspraktijken van Electrabel en co. Hij is ook opiniemaker en laat zich in Gent opmerken met zijn scherpe pen en vernieuwende voorstellen. “Gent is ne superwijze stad, echt de max. Maar er is toch ook nog veel werk aan de winkel. Veilige fietspaden bijvoorbeeld. Mijn dochter zit in het eerste middelbaar en fietst alleen naar school. Ik hou dikwijls mijn hart vast,” zucht Tom.

“Mijn droom voor Gent? Ik droom van een klimaatneutrale stad, met een eigen stedelijk energiebedrijf. Dat is één van mijn stokpaardjes (lacht). Ook democratie en participatie liggen mij nauw aan het hart. Maar als ik één dag burgemeester zou mogen zijn, dan zou ik eerst de wooncrisis aanpakken. De huurprijzen zijn veel te hoog en een woning kopen lukt voor steeds meer Gentenaars gewoon niet meer. Met de PVDA voeren wij daar al jaren actie rond en dat zullen we blijven doen. Betaalbaar, duurzaam wonen zou een recht moeten zijn voor iedereen.”

Wil je helpen om Tom in de Gentse gemeenteraad te krijgen? Neem dan een kijkje op: http://gent.pvda.be/meedoen