Skip to content

Wie wint de Nie Pleuje Trofee?

Wie wint de Nie Pleuje Trofee?

Zoals elk jaar PVDA Gent reikt de Nie Pleuje Trofee uit aan de groep of het initiatief dat het voorbije jaar het meest in het oog sprong omwille van hun solidariteit, hun warmte, hun inzet. Wie de Nie Pleuje Trofee wint, dat wordt bepaald door jouw stem.

A) De Pandemisten en wijkbewoners van het woonprotest

Dat de woonmarkt in Gent in crisis is, voelen vele Gentenaars elke dag. De huur- en koopprijzen stijgen elk jaar scherp, de staat van de beperkte hoeveelheid sociale woningen is tragisch, en steeds meer mensen eindigen dakloos op straat. Maar de Gentenaar gaat in verzet - en één van de brandhaarden van dit verzet ontstond in het Caermersklooster. Het Pand dreigt opnieuw door de Stad en WoninGent verkocht te worden aan privéontwikkelaars, en net als 40 jaar geleden kraakt een groep activisten de gebouwen met als doel de site te behouden voor sociale verhuur en om de algemene woonproblematiek aan te klagen. 40 jaar geleden waren het de Pandenisten, nu heten ze de Pandemisten. Samen met de buurt trekken ze aan de alarmbel: voor een leefbare stad voor de mensen, niet voor de projectontwikkelaars

B) Bashir Abdi en vzw Sportaround, voor hun sportinitiatieven in kansarme Gentse buurten

Sinds de Olympische Spelen in Tokio kent iedereen hem als bronzen medaillist in de marathon, maar in de Gentse wijken staat de naam Bashir Abdi gelijk met sport voor iedereen. Als deel van vzw Sportaround promoot en organiseert hij laagdrempelige sportmogelijkheden voor jongeren. Van naschoolse sportlessen tot wijkwerkingen tot trajectbegeleiding voor duurzame sportbeoefening - via Sportaround kan het laagdrempelig en gratis.

C) Meldet, en de acties tegen seksueel geweld

Seksueel geweld in het nachtleven van Gent blijft een probleem. Na een reeks van incidenten in de Overpoort eerder dit jaar, kwamen honderden Gentenaars verschillende malen op straat om een eind te eisen aan geweld op vrouwen. Met een hele reeks getuigenissen, krachtige speeches, en heel wat strijdvaardigheid konden deze acties niet genegeerd worden. Actie loont - de eis om concrete maatregelen te nemen kreeg gehoor bij het Gentse stadsbestuur.

D) Recht op Protest

Wie actie voert in Gent kent het fenomeen maar al te goed: de GAS-boete. Protest is een recht, maar het is een recht waar Stad Gent een prijskaartje aanhangt. Hetgeen waar critici van de GAS-boetes al vanaf het begin voor waarschuwden, dat het systeem gebruikt zou worden om onze democratische rechten te beknotten, blijkt maar steeds opnieuw de werkelijkheid te zijn. Een GAS-boete heeft een afschrikkend effect voor elke organisatie, en voor elke kleinere actiegroep een ware financiële nachtmerrie. Op initiatief van de vakbonden en samen met meer dan tien Gentse organisaties, ontstond de actiegroep Recht op Protest: tégen GAS-boetes, voor onze rechten.

E) De Gentse vrijwilligers in de overstroomde gebieden

Halverwege juli werd het zuidelijke deel van ons land getroffen door immense overstromingen. Vooral aan de oevers van de Vesder, in Luik en Verviers, was de ravage groot. Maar slechts twee dagen na de ramp zetten de eerste Gentse vrijwilligers voet aan grond in de getroffen gebieden. Vrijwilligers van over heel België trokken sinds die dag - en zelfs tot vandaag - naar Luik en Verviers, schop en borstel in hand. Daar gingen ze de modder, brokstukken, vochtproblemen, en de algemene ravage te lijf. Solidariteit is iets prachtigs om te zien, des te meer op zo'n massale schaal. En terwijl de Belgische staat de regio in de steek liet, bleven de vrijwilligers komen. Hun solidariteit helpt waar de staat faalt. En dat opnieuw en opnieuw.