Skip to content

Nie Pleuje Trofee 2024

Nie Pleuje Trofee 2024

Welk initiatief had voor jou de grootste impact in 2023? Wie zette zijn beste beentje voor? Welk hartverwarmend initiatief verdient net dat extra beetje aandacht? Kort gezegd: wie wint de Nie Pleuje Trofee 2024?

Op 19 januari, op onze nieuwjaarsdrink, is het zover: dan reiken we naar jaarlijkse gewoonte onze Nie Pleuje Trofee uit.

Vorig jaar won Tom Dossche. Tom liep 190 kilometer van ArcelorMittal Gent, waar hij werkt, naar Luik - hiermee zamelde hij geld in voor een nieuwe rolstoelfiets voor de kleine Maëlle, één van de getroffenen door de overstromingen van 2021. Wie verdient dit jaar deze trofee?


Dit zijn de kandidaten:

TE DUUR vzw

Wie in Gent wil wonen, heeft een dikke portefeuille nodig. De huur- en koopprijzen swingen al jaren de pan uit. De Gentenaars van TE DUUR vzw weten dit maar al te goed.. Geïnspireerd door het succesvolle referendum om de grootste vastgoedbedrijven van Berlijn te onteigenen en de eerdere Gentse strijden rond oa. Het Pand en de Bernadettewijk, besloten ze de nodige handtekeningen in te zamelen om een referendum rond betaalbaar wonen af te dwingen. Met succes. Een dubbel succes, zelfs, want de Gentenaars stemden volmondig ja op beide vragen van het referendum. Een mooie overwinning voor betaalbaar wonen.

Actiecomité Fabrieks-, Oogst- en Molenstraat

Begin vorig jaar kregen de inwoners van de Fabrieks-, Oogst- en Molenstraat wel een zeer verrassende brief in hun bus: hun volkswijk zou omgetoverd worden tot een woonerf. In één klap verdwijnen meer dan 100 parkeerplaatsen. Hoe de woonerf eruit zou zien, daar hadden de bewoners ook niks in te zeggen. Inspraak nihil. Dat was buiten het actiecomité gerekend. Zij zamelden 1150 handtekeningen in voor hun eis tot inspraak, bleven acties voeren, hingen tientallen affiches aan ramen en kregen de steun van PVDA Gent in de gemeenteraad. Het resultaat: in 2024 komt er een nieuw plan voor de wijk - ditmaal mét inspraak van de buurt. Actie loont!

Ghent coalition for Palestine

De vreselijke terreur die Israël loslaat op de Palestijnse bevolking van Gaza kan niemand onbewogen laten. Met 30.000 burgerdoden, waarvan twee derden vrouwen en kinderen, is het één van de meest bloedige aanvallen in de 21e eeuw. Overal in de wereld in de wereld hoor je dezelfde kreet: "Ceasefire now!" Ook in Gent kon je deze eis meermaals horen, met een indrukwekkende en blijvende mobilisatie van mensen om actie van Stad Gent en van onze regering te eisen. Onder druk van de blijvende mobilisatie keurde de Gentse gemeenteraad een resolutie goed om op te roepen tot een staakt-het-vuren, kwam er een boycot op producten van Israëlische bedrijven uit bezette Palestijnse gebieden, en roept de stad ook de regering op om gelijkaardige acties te ondernemen. Free Palestine!

De Gentse Busbeweging

Acht Gentse actiecomités en milieuorganisaties verenigden zich dit jaar in de Gentse Busbeweging. Met een petitie vragen ze meer en beter openbaar vervoer in de Gentse regio. Ze gaan de strijd aan tegen de besparingsplannen bij De Lijn die in Gent tientallen bushaltes wil schrappen.

Het Gentse Delhaize personeel

Begin maart 2023 liet de directie van warenhuisketen Delhaize weten dat ze ook de laatste 128 eigen winkels zou ‘franchiseren’ (overdragen aan zelfstandige uitbaters): een gevaar voor de loon- en arbeidsvoorwaarden van de 9.000 werknemers. Het personeel van Delhaize schreef toen geschiedenis door massaal in actie te komen, maanden lang.