Skip to content

Nachtploeg Adient dreigt te verdwijnen: opnieuw 80 afdankingen bij toeleverancier Volvo ondanks miljoenenwinst?

Nachtploeg Adient dreigt te verdwijnen: opnieuw 80 afdankingen bij toeleverancier Volvo ondanks miljoenenwinst?

Gisteren 4 januari hebben de werknemers en vakbondsafgevaardigden van Adient slecht nieuws gekregen op een bijzondere ondernemingsraad. Adient wil de nachtploeg afschaffen waardoor nog maar eens 80 afdankingen dreigen bij een toeleverancier van Volvo Car Gent.

Brecht Bruynsteen (PVDA automobiel)

Het nieuws kwam als een verrassing en is bijzonder wrang. Het bedrijf maakte afgelopen jaar ruim 5 miljoen euro winst, geniet van enorme fiscale cadeaus en is gekend voor een erg hoge werkdruk. De steeds toenemende productiviteit, met alle stress, ziekte en letsels aan spieren en gewrichten die ermee gepaard gaan hebben die winstcijfers mogelijk gemaakt. Nu er wat minder werk is zorgt die toegenomen productiviteit er ook voor dat Adient het mogelijk acht om het werk in slechts twee ploegen te doen.

Met de PVDA klagen we deze waanzinnige kapitalistische logica aan waarbij een tot op de spits gedreven werkdruk en fiscale cadeaus aan de ene kant zorgen voor winstcijfers voor de aandeelhouders en aan de andere kant leiden tot steeds slechtere werkomstandigheden en jobverlies voor de werkmensen die de rijkdom produceren. We zijn solidair met de werknemers en vakbonden van Adient.

De studiedienst van de PVDA heeft ook volgende rekensommetjes gemaakt om de absurditeit van deze maatregel nog eens extra in de verf te zetten:

– Een personeelslid bij Adient Belgium kost gemiddeld € 57.505,98. Ter vergelijking: de CEO Bruce McDonald nam in 2016 € 17.579.941,84 naar huis. Dat is goed voor 305 jobs.

– Op de winst van ruim 5 miljoen euro van het boekjaar dat loopt van 1 april 2016 tot 31 maart 2017 (laatste cijfers die bekend zijn) betaalt Adient slechts 2914 euro belastingen, dus 0,05%.