Nieuws - PVDA Gent

Fiets mee met PVDA Gent op de ‘Miljonairsroutes’ - Gent

Geschreven door Admin | 20 september 2020

Op 20 september trapte Tom De Meester de eerste Miljonairsroute in en rond het Gentse af: “Geldstromen tussen Schelde en Leie”. Deze miljonairsroute vertrekt aan de FOD Financiën in Ledeberg. Symbolisch, want de miljonairsroutes staan in het teken van eerlijke fiscaliteit.

Geïnteresseerden kunnen ook de komende weken meefietsen met deze door de PVDA georganiseerde fietsroutes. Op zondag 27 september en zaterdag 3 oktober volgen alvast nog twee edities.

De miljonairsroutes houden halt aan pittoreske plekjes uit de weelderige wereld van de multimiljonairs. Een gids, gewapend met interessante weetjes over steenrijke families en hun fortuinen, informeert deelnemende fietsers en wandelaars over de geërfde rijkdommen en de bedrijfsactiviteiten die hen multimiljonair maakten. Zo passeert de fietstocht de toekomstige woonwijk “Luxwijk” waar de woningen dienen als investeringskans voor de rijke, langs de grootschalige en dure koten van Upkot die overal in en rond Gent als paddenstoelen uit de grond schieten en uiteraard in Latem, waar het gemiddelde inkomen bijna dubbel zo hoog is als in een modale gemeente en waar je de multimiljonairs niet op één hand kan tellen. Opvallend is ook dat de miljonairsroute langs het kasteel van Marc Coucke in Merelbeke zal passeren.

 “Ook in en rond Gent is er een enorme ongelijkheid die steeds verder toeneemt. Dat is een thema waar het over moeten hebben”, zegt Tom De Meester. “Met deze fietsroute tonen we dat er grote verschillen zijn in onze samenleving. Aan de top is er enorm veel geld, we hebben nu herverdeling nodig, zeker met de corona-factuur die er aan zit te komen. We kunnen niet aanvaarden dat opnieuw de gewone man de rekening gepresenteerd krijgt. Laten we eindelijk eens naar boven kijken”.

Elke route houdt ook een symbolische tussenstop bij een woonzorgcentrum. Tom De Meester: “In de woonzorgcentra speelde zich tijdens de coronacrisis een drama af dat de politieke wereld alweer bijna vergeten is. Jarenlange besparingen, slechte aanpak van de crisis én commercialisering van de ouderenzorg resulteerde in enorm veel sterfgevallen in woonzorgcentra. Veel van die overlijdens hadden voorkomen kunnen worden."

Senior Living Group is marktleider in België voor woonzorgcentra en assistentiewoningen. De groep was lang volledig in handen van een investeringsfonds: Waterland. Die investeringsgroep is nu vooral actief in farma, laboratoria, enzovoort. Zo hebben ze in alle elementen van de coronacrisis een belang. Het vermogen van de CEO van Waterland wordt geschat op ruim 33,5 miljoen euro.

Geïnteresseerden kunnen aan 1 van de 3 gegidste uitstapjes deelnemen. Vooraf inschrijven is noodzakelijk omwille van corona. Dat kan via de website van PVDA Gent.

De Gentse routes zijn een onderdeel van 75 miljonairsroutes die uitgestippeld zijn in heel België. Een overzicht vind je op www.pvda.be/miljonairsroute.

De routes brengen in kaart hoe de grote fortuinen overal in België verspreid zijn: Katoen Natie van Fernand Huts in Antwerpen, AB Inbev in Leuven, Mithra Pharmaceuticals in Luik, de vastgoedbaronnen van Quartier Bleu in Hasselt.

Miljonairstaks: nu zeker

De miljonairsroutes kaderen in de nationale campagne van de linkse PVDA voor de invoering van een miljonairstaks op de fortuinen van multimiljonairs.

Hoewel er een groot draagvlak bestaat bij de bevolking, is er politieke weerstand bij de traditionele partijen om die sterkste schouders de zwaarste lasten te laten dragen. Opiniepeilingen tonen keer op keer dat 80% van de bevolking voor een vermogensbelasting is. Meer dan 90.000 mensen tekenden tijdens de zomermaanden de petitie om de multimiljonairs een bijdrage te doen leveren. Bij de Vivalidi-formatiegesprekken komt een dergelijke oplossing niet eens aan bod. De linkse PVDA doet een constructief voorstel: een miljonairstaks die geldt voor alle netto-vermogens boven de 1 miljoen euro.

Hoe werkt die miljonairstaks precies? Fernand Huts, voorzitter van Katoen Natie en miljardair, bezit ongeveer 1,5 miljard euro. De miljonairstaks voor Huts zou dan 1 % bedragen voor zijn fortuin boven 1 miljoen, 2 % voor zijn fortuin boven 2 miljoen en 3 % voor het fortuin boven 3 miljoen. Die miljonairstaks zou - toegepast op alle multimiljonairs -  jaarlijks tussen de 8 en 10 miljard euro kunnen opleveren.

Onhoudbare ongelijkheid

De miljonairsroutes kaarten het probleem van de onhoudbare ongelijkheid aan. “De ongelijkheid die er al was voor de coronacrisis, is alleen nog maar groter geworden”, zegt Tom De Meester. “We willen dus koste wat het kost vermijden dat de rekening van de crisis naar de coronahelden, de werkende klasse, wordt doorgestuurd. Het belasten van de superrijken is voor ons een logisch alternatief.”

Duizenden mensen verloren hun job of een deel van hun inkomsten. Voor de werkende klasse is de toekomst onzeker en de financiële naslag van de coronacrisis groot. 

Tegelijkertijd verrijkte een klein deel van de samenleving zich juist meer. Zij konden de crisis doorbrengen achter hoge poorten, in gigantische optrekken of in buitenverblijven. Grote bedrijven als Amazon, Bol.com en Colruyt zagen tijdens de crisis hun omzet exponentieel stijgen. De coronacrisis heeft de enorme ongelijkheid, die al jaren onder de oppervlakte aanwezig was, blootgelegd. In 2008, na de bankencrisis, werd de rekening al doorgestuurd naar de werkende klasse. Het moet en kan anders.