Skip to content

PVDA stelt zijn lijsttrekker voor: Robin Tonniau

PVDA stelt zijn lijsttrekker voor: Robin Tonniau

Robin Tonniau wordt de nieuwe lijsttrekker van de PVDA voor het Federaal Parlement. “Ik heb ervaring met nachtwerk, ploegenwerk, weekendwerk en interimarbeid. Ik werkte bij Volkswagen Vorst en Volvo Car Gent. Die ervaring zal ik gebruiken om in het parlement de stem van de werkende klasse te laten horen.”

Robin (37) leerde de PVDA kennen in 2014. Tot nu toe was hij vooral actief achter de schermen als parlementair medewerker, maar daar komt verandering in. In 2024 trekt hij de Federale lijst voor de PVDA in Oost-Vlaanderen.

“Meteen na mijn 18de verjaardag startte mijn professionele carrière.” vertelt Tonniau. “Ik kon als ongeschoolde arbeider aan de slag bij het toenmalige Volkswagen in Vorst. Ik werkte er 3 jaar met interimcontracten toen de Duitse directie besloot om onze winstgevende fabriek te sluiten. Er brak meteen een grote sociale strijd uit. De fabriek werd bezet en men ging onderhandelen. De fabriek kon gered worden door Audi en 5000 arbeiders kregen goede ontslagpremies. Maar we waren wel ons werk kwijt.” vertelt Tonniau.

Daarna startte een hobbelig parcours van verschillende jobs. Uiteindelijk kwam Tonniau terecht bij Volvo Car Gent. “Ik heb veel geleerd door in fabrieken te werken. Ik heb er leren samenwerken met mensen van andere culturen, ik heb er Frans geleerd en ik heb er gevoeld wie de rijkdom produceert. Ik voel het nog dagelijks - sinds m’n 34ste heb ik last van chronische nekpijn door de repetitieve arbeid.”

Na de verkiezingsoverwinning van de PVDA in 2019 ruilde Robin Tonniau de fabriek in voor het federaal parlement. Daar ging hij aan de slag als parlementair medewerker. “Het was een echte cultuurshock voor mij dat parlement. Met wereldvreemde politici die niet eens merken dat er 3.000 euro pensioen extra werd gestort op hun rekening.” getuigt Tonniau, “De realiteit op de werkvloer is anders. Mensen die tot hun 67 moeten werken om dan amper rond te komen met hun pensioen. Die stem wil ik in het parlement laten horen.”