Gesjoemel bij stadsontwikkelingsbedrijf sogent : “Dit is slechts het topje van de ijsberg”

Gesjoemel bij stadsontwikkelingsbedrijf sogent : “Dit is slechts het topje van de ijsberg”

20 april 2022

Bij het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf sogent is geknoeid bij de toewijzing van drie verschillende bouwdossiers. De aanbesteding werd zodanig gemanipuleerd dat de favoriet van de stad en/of het stadsontwikkelingsbedrijf als overwinnaar uit de bus kwam. “sogent kiest keer op keer voor dure bouwprojecten en luxe-appartementen, in plaats van in te zetten op betaalbare woningen voor Gentse gezinnen. Staat het stadsontwikkelingsbedrijf nog wel ten dienste van de Gentenaar?”, vraagt Gents lijsttrekker Tom De Meester zich af. De PVDA eist een grondige audit naar de toewijzing van alle recente stadsontwikkelingsprojecten.

Bij de zoektocht naar een ontwerpteam voor zowel de Oude Dokken, de Wasserij in Sint-Amandsberg als het S-gebouw aan het station Gent Sint-Pieters werden onregelmatigheden vastgesteld. Dat blijkt uit een dossier dat nieuwswebsite Apache gisteren naar buiten bracht. “Dit is slechts het topje van de ijsberg”, reageert Tom De Meester, lijsttrekker voor de PVDA in Gent.  “Een extern advocatenbureau voert een audit uit naar drie bouwprojecten, en bij alle drie blijkt gesjoemeld!” 

De PVDA eist een grondige audit naar de toewijzing van alle recente stadsontwikkelingsprojecten. Ook bij andere projecten rijzen immers grote vragen. "Bij de nieuwe Ecowijk werden de beloofde sociale woningen uit het oorspronkelijke ontwerp geschrapt en mocht de projectontwikkelaar plots meer en hoger bouwen." Een dergelijke audit was overigens één van de 20 aanbevelingen die de PVDA bezorgde aan de Optima-commissie in oktober 2016. “Een voorstel dat toen doodgezwegen werd, maar de vinger op de wonde legde”, aldus De Meester. “Als die audit was gebeurd, waren de wanpraktijken bij sogent overigens toen al aan het licht gekomen.”

De PVDA klaagt ook het schijnend gebrek aan transparantie aan. Dat de onderzoeksjournalisten van Apache dit schandaal in de openbaarheid moeten brengen zegt alles over het gebrek aan transparantie binnen sogent. Blijkbaar wordt er al maanden in alle stilte aan een elegante exit gezocht voor twee van de drie leden van het directiecomité gewerkt. De hele Raad van Bestuur van het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf bestaat nochtans uit Gentse politici: Sven Taeldeman (SP.a) is voorzitter, maar in het bestuur zitten ook Filip Watteeuw (Groen), Christophe Peeters (Open VLD) en politici van CD&V, N-VA en Vlaams Belang. “Géén van hen vond het blijkbaar de moeite om de bevolking te informeren. Waarom heeft iedereen gezwegen?”, vraagt de PVDA zich af.

Ten slotte stelt de PVDA zich de vraag voor wie sogent eigenlijk werkt? “Staat het Stadsontwikkelingsbedrijf nog wel ten dienste van de Gentenaars?”, vraagt De Meester zich af. “sogent gedraagt zich al jaren als een ordinaire projectontwikkelaar. In plaats van in te zetten op betaalbare woningen voor Gentse gezinnen, kiest sogent voor dure bouwprojecten en luxe-appartementen.” De PVDA pleit voor een woonbeleid op maat van de Gentenaars. 

De PVDA geeft het voorbeeld van de Gentse Ecowijk, die volgens het stadsontwikkelingsbedrijf een "voorbeeldwijk" is. Als de Gentse Ecowijk al een ‘voorbeeldwijk’ is, dan vooral van een woonbeleid dat vrij spel geeft aan dure luxeprojecten en buurtbewoners in de kou laat staan. Voor een appartement met 1 slaapkamer moet je minstens 240.000 euro neertellen, de prijs voor een gezinsappartement met 2 of 3 slaapkamers loopt op tot ver boven 300.000 euro. Aan een gezinswoning met 3 slaapkamers in de nieuwe Eurowijk hangt een prijskaartje van 422.000 euro, alle kosten inbegrepen.

“Vorm sogent om tot een echte publieke woondienst, transparant en democratisch”, aldus de PVDA in haar aanbevelingen voor de Optima-commissie. De linkse oppositiepartij wil dat sogent wordt omgevormd tot een stedelijke dienst die instaat voor de bouw en renovatie van duurzame, betaalbare en innovatieve woningen voor Gentenaars. Alle bouwprojecten moeten onder rechtstreekse controle staan van de Gentse gemeenteraad en alle documenten moeten integraal openbaar gemaakt worden voor het brede publiek.