Skip to content

Gentse PVDA schuift experts naar voor in autonome gemeentebedrijven

Gentse PVDA schuift experts naar voor in autonome gemeentebedrijven

Bij de culturele autonome gemeentebedrijven van de stad stelt de PVDA twee experts voor die hun strepen hebben verdiend in het veld. Dominique Willaert zal kunsten en design voor zijn rekening nemen, Jan Dumolyn erfgoed.

Bij haar eerste zitting in de Gentse gemeenteraad heeft nieuwkomer PVDA twee onafhankelijke experten naar voor geschoven om mandaten in te vullen in de autonome gemeentebedrijven van de stad. Dominique Willaert (50) zal in de AGB Kunsten en Design zetelen, terwijl Jan Dumolyn (44) de AGB Erfgoed voor zijn rekening zal nemen. "Wij vinden burgerparticipatie heel belangrijk," legt Tom De Meester uit. "Net daarom is het voor ons zo cruciaal dat er daar mensen zitten die hun sporen hebben verdiend in het werkveld. Wij gaan als gemeenteraadslid niet beginnen met mandaat op mandaat te stapelen."

Dominique Willaert staat bekend als de artistiek leider van Victoria Deluxe, een Gentse sociaalartistieke werkplek die de stereotiepe beeldvorming over onder andere minderheidsgroepen wil doorbreken. Het gezelschap wil perspectieven van onderuit aanbieden, verbonden met de leefwereld van minderheden. Willaert is ook actief in onder andere Hart boven Hard en de beweging tegen racisme.

Jan Dumolyn is hoofddocent Middeleeuws Geschiedenis aan de UGent, en specialist in de sociale geschiedenis en de geschiedenis van gewone mensen. Op internationaal vlak één van de voornaamste specialisten van de geschiedenis van het erfgoed van de Vlaamse middeleeuwse steden. Hij is al jarenlang actief als adviseur en expert voor de Musea Brugge en één van de curatoren die begin 2020 een grootschalige tentoonstelling over 'Van Eyck, een optische revolutie' zal organiseren in het MSK.

"Dominique en Jan staan voor een linkse, geëngageerde en progressieve op kunst en cultuur," zegt De Meester, "Maar wij willen vooral dat zij in volle vrijheid en onafhankelijkheid hun rol kunnen spelen in de raad van bestuur. De PVDA ijvert voor een democratische cultuur op mensenmaat, waarin alle bevolkingsgroepen zich herkennen. Kunst is emancipatie. Wij willen echt inzetten op jongerencultuur, volkskunst, en het ondersteunen van cultuuraanbieders van diverse afkomt. Met deze twee mensen zijn wij er van overtuigd dat Gent heel wat stappen in de goede richting kan zetten."

debug info: this is the footer for domain gent
debug info: this is the footer for domain for existing data