Skip to content

De PVDA deelt een cheque uit van 300 miljoen euro aan de werknemers van ArcelorMittal

De PVDA deelt een cheque uit van 300 miljoen euro aan de werknemers van ArcelorMittal

ArcelorMittal België keert vandaag recorddividenden uit aan haar aandeelhouders. De PVDA organiseert een ludieke actie waarbij zij een cheque van 300 miljoen euro uitdeelt aan de werknemers. "Dat ArcelorMittal nog eens een korting krijgt op haar patronale bijdrage valt niet uit te leggen" vindt de PVDA.

De aandeelhouders van ArcelorMittal België worden in de watten gelegd met 300 miljoen euro dividenden, waarvan 200 miljoen vandaag. "Deze recorddividenden staan in schril contrast met de boodschap van de werkgeversorganisaties dat de loonindexering niet te betalen is" vindt PVDA-verkozenen Steven Devuyst.

Ondanks de belofte om niet aan de loonindexering te raken, komt deze Vivaldi-regering wel aan de index via een korting op de patronale bijdragen. Het gaat over een korting van 1 miljard euro op de kosten van onze sociale zekerheid. "Het valt toch niet uit te leggen dat een bedrijf zoals ArcelorMittal die vandaag recorddividenden uitkeert een korting van de regering krijgt op de patronale bijdrage?" voegt Max Vancauwenberge, verantwoordelijk voor de PVDA-werking ArcelorMittal, daar aan toe.

"De energieprijzen zijn vandaag het probleem, niet de lonen. Waarom durft de Vivaldi-regering de energieprijzen niet verlagen en blokkeren, zoals in Frankrijk?" vraagt Steven De Vuyst zich af. De PVDA pleit voor een prijsblokkering. Een prijsblokkering is een structurele maatregel: voor gezinnen, voor zelfstandigen, voor KMO's. Facturen stijgen met 5 à 700 euro per maand. Dan spring je niet ver met vijf keer een wintercheque van 196 euro. Daarom roept de PVDA op deel te nemen aan de Vrijdag Colèredagen doorheen het hele land.