Skip to content

De PVDA is ambitieus in Gent: “Wij willen verdubbelen”

De PVDA is ambitieus in Gent: “Wij willen verdubbelen”

PVDA maakt zich op voor de gemeenteraadsverkiezingen in Gent. Vrijdag stelde ze hun top 10 kandidaten voor tijdens een hun zomerfeest voor meer dan 200 sympathisanten. “Wij zijn ambitieus”, zegt lijsttrekker Tom De Meester “We hebben de afgelopen jaren hard gewerkt en hebben een team vol nieuwe politieke talenten klaar.” De PVDA maakt van betaalbaar wonen dé inzet van de verkiezingen en gaat voor een verdubbeling van haar ploeg in de gemeenteraad. Bij de  nationale verkiezingen werd PVDA met een mooie 14% van de stemmen al de vierde grootste partij in Gent.

“Betaalbaar wonen wordt dé inzet van de verkiezingen,” begint PVDA-lijsttrekker Tom De Meester, “Het bilan van het afgelopen Vooruit, Groen en Open VLD bestuur is bijzonder mager. Het is quasi onmogelijk voor jonge Gentenaars om een woning te vinden. Er staan vandaag minder sociale woningen in Gent dan 5 jaar geleden, een record aantal kinderen is dakloos en de Stad verkocht de ene na de andere publieke grond in plaats van zelf te investeren in betaalbare huurwoningen. De overwinning van het woonreferendum in 2023 toont dat de frustratie over de wooncrisis diep zit”.

Onder De Meester brak PVDA in 2018 voor het eerst door in Gent met 3 verkozenen. Hij werd als fractieleider meteen ook het gezicht van de enige linkse oppositiepartij in Gent. Rond het thema wonen bewees zijn 3-koppige fractie zich een luis in de pels van het stadsbestuur. Ook tijdens de verkiezingen plaatst de PVDA de grote nood aan betaalbaar en kwalitatief wonen in Gent bovenaan de politieke agenda.

Nieuw politiek talent

Ook buiten de coulissen van het stadhuis zorgde de PVDA met creatieve acties voor de nodige commotie. Zoals voor het behoud van de bushaltes aan het Scheldeoord en tegen de besparingen in de kinderopvang.

“Ik ben heel blij om vandaag de top tien van onze lijst voor te stellen, stuk voor stuk toppers” zegt lijsttrekker Tom De Meester. Naast vaste waarde Yüksel Kalaz (54), die zich de afgelopen 6 jaar een geduchte proteststem toonde tegen de besparingen op het stadspersoneel en opnieuw op de 3de plaats komt te staan, kiest de PVDA resoluut voor nieuw politiek talent.

Julie Steendam (31) stond in juni op de tweede plaats bij de federale verkiezingen en krijgt nu ook de 2de plaats op de PVDA lijst in Gent. Ze maakte naam als vredesactivist, en als klimaatauteur met kennis van zaken. “Onze stad kan een echte klimaatvoortrekker zijn.  Daarvoor moeten we naar de grote vervuilers durven kijken. Die uitdaging wil ik in de gemeenteraad brengen”, zegt Steendam.

Andere nieuwkomers in de top tien van de lijst zijn Mingtje Wang (24), studente en voorzitter van Comac Gent; Alain Vandenhouwe (61), delegee op rust bij Volvo cars; Rani Kerkaert (28), voorzitter van RedFox Gent; Lizz Printz (39), feministisch activiste; Enio Serluppens (29), die al enkele jaren de Gentse PVDA afdeling leidt, en Manon Pauwels (34), zaakvoerder en personal coach bij fitnesscentrum Fox-Fit.

Wie de lijstduwers worden, is ook al zeker. Onno Vandewalle (29) bewees zich de afgelopen jaren in het Vlaams Parlement. Op 9 juni werd hij als jongste lijsttrekker van Oost-Vlaanderen opnieuw verkozen. Hij duwt de lijst samen met huidig gemeenteraadslid Sonja Welvaert (64), die de fakkel doorgeeft. Welvaert zette sociale thema’s bovenaan de agenda van de gemeenteraad. Dankzij een opvallende actie werd onder andere de boeteval aan de Kortedagsteeg aangepakt. “Als lijstduwer wil ik een boost geven aan het nieuwe jonge talent dat onze partij rijk is”, besluit Welvaert.

De volledige lijst en de precieze plaatsen op de lijst worden half augustus bekend gemaakt.