Skip to content

Gentse jongeren voeren actie voor TOPradio in kabinet Sven Gatz

Gentse jongeren voeren actie voor TOPradio in kabinet Sven Gatz

Deze middag voerden een vijftiental jongeren in het kabinet van Vlaams Minister van Cultuur, Media & Jeugd actie tegen het verdwijnen van TOPradio. De Gentse radiozender verliest zijn erkenning vanaf 31 december door een beslissing van minister Gatz. De jongeren brachten er een ludiek protest door in de inkomhal van het kabinet een feestje te bouwen met typische TOPradio-muziek. “TOPradio is een icoon in het Vlaams radiolandschap. Ze durven nog ingaan tegen de mainstream”, zegt Midas Van Dorpe, initiatiefnemer van de actie en verantwoordelijke bij Comac Gent, de studentenbeweging van de PVDA. 

De actievoerders klagen aan dat Sven Gatz radiofrequenties liever uitdeelt aan een zoveelste commerciële radiozender in handen van een groot mediabedrijf, in plaats van in te zetten op lokale, populaire en alternatieve radio. “Wij vragen de minister om de beslissing rond TOPradio met zes maanden uit te stellen en het radiodecreet aan te passen”, aldus Midas Van Dorpe. “In plaats van enkel te denken aan het commercieel rendement, moet er aandacht zijn voor de culturele meerwaarde van niche-zenders”. 
De actie volgde op een petitie die TOPradio zelf lanceerde en die ondertussen meer dan 73 000 keer getekend werd. Voor de actievoerders is het duidelijk: TOPradio moet blijven. “Het is tijd voor een ander cultuurbeleid. Op maat van de burgers en niet het winstbejag van de grote bedrijven”, besluit Van Dorpe.