Skip to content

“Protest zonder goedkeuring van burgemeester De Clercq? GAS-boete!”

“Protest zonder goedkeuring van burgemeester De Clercq? GAS-boete!”

Eind juni kwam Marianne, de vrouwenbeweging van de PVDA, op straat tegen mogelijke besparingen bij de stadscrèches. Drie maanden later krijgt de vrouwenorganisatie een GAS-boete van 350 euro voorgeschoteld. “Protest tegen het stadsbestuur zonder goedkeuring van burgemeester De Clercq? GAS-boete!” reageert PVDA gemeenteraadslid Sonja Welvaert.

Uit vrees voor besparingen bij de stadscrèches organiseert vrouwenorganisatie Marianne in juni een protestactie aan het stadhuis. Dat werd hen niet in dank afgenomen door het stadsbestuur. Die legt 3 maanden later een GAS-boete van 350 euro op aan de organisatie.

Het stadsbestuur had nochtans niet zo lang geleden de mond vol van vrije meningsuiting en democratie. In april kwam het burgervoorstel “Recht op protest” op de Gentse gemeenteraad. 30 middenveldorganisaties vroegen onder andere een meldingsplicht voor acties in plaats van een toelating. Ze vroegen ook om GAS-boetes te schrappen uit het politiereglement voor protestacties. 

“Volgens het stadsbestuur was zo’n aanpassing niet nodig”, zegt Sonja Welvaert (PVDA) die met haar partij als enige het burgervoorstel volledig onderschreef. “Er zou een tendens zijn dat men relatief tolerant en flexibel omgaat met het huidige reglement. Van die tolerantie zien we vandaag nochtans niks.”

“Nog in juli verklaart de politierechtbank een GAS-boete voor een protest nietig. Waar wacht het stadsbestuur nog op om dit achterhaalde politiereglement aan te passen?” besluit Welvaert.

De PVDA onderschrijft de voorstellen van “Recht op protest” en eist de onmiddellijke aanpassing van het politiereglement.

  • De afschaffing van de toelatingsplicht voor elk protest
  • Geen GAS-boetes voor protest of vrije meningsuiting
  • Geen maatregelen die het recht op protest beperken