Gent verdient gratis bus en tram

"Gent moet durven kiezen voor gratis bus en tram", dat zei Tom De Meester vanavond tijdens een lijsttrekkersdebat in Gent. “Vandaag kan dat al op de koopzondagen, voor toeristen. Waarom kan dat niet doorheen de week, voor Gentenaars?”

Tijdens een lijsttrekkersdebat vanavond in Vooruit brak Tom De Meester (PVDA) een lans voor gratis openbaar vervoer in Gent. “Het Gentse openbaar vervoer is lamentabel, het slechtste van heel Vlaanderen”, aldus De Meester. “Nauwelijks 9% van de Gentenaars maakt gebruikt van trein, tram of bus.” 

De PVDA wil dat de Stad Gent durft kiezen voor gratis openbaar vervoer. "Gratis bestaat niet", riep N-VA lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt vanavond tijdens het debat. “Hoezo? Vandaag kan dat al op de koopzondagen, voor toeristen. Waarom kan dat niet doorheen de week, voor Gentenaars?”, antwoordde Tom De Meester.

Volgens de PVDA zijn er ondertussen al 20 Europese steden die kiezen voor gratis openbaar vervoer. In de Frans stad Aubagne, steeg het aantal reizigers na het gratis maken van openbaar vervoer met maar liefst 236%. Vlak over de grens experimenteerde de Stad Duinkerke de voorbije jaren met openbaar vervoer in het weekend. Een geslaagd experiment, zo blijkt, want vanaf 1 september 2018 zal het openbaar ook doorheen de week gratis gemaakt worden. Ook in Duitsland staan er in vijf grote steden experimenten op til met gratis openbaar vervoer. Dit om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Volgens een eerste schatting zou gratis openbaar vervoer in Gent ongeveer 10 miljoen euro per jaar kosten. Volgens de PVDA is dit een zinvolle investering, die het sluitstuk kan vormen van een duurzaam mobiliteitsbeleid in de stad.


2 reacties

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.
  • Harshan Villain Hero
    heeft gereageerd 2018-04-23 06:58:22 +0200
    Zorg dat we zo snel mogelijk gratis openbaar vervoer hebben. Maar liefst milieuvriendelijke voor stadslijnen. Voor streeklijnen kunnen wel ofwel diesels inzetten ofwel aardgas of waterstof of hybride. Voor stadslijnen eigenlijk elektrisch.
  • Harshan Villain Hero
    heeft gereageerd 2018-04-23 06:54:54 +0200
    Ik zou zeggen dat het wel goed klinkt, maar De Lijn is bezig met domme besparingen in plaats van investeringen. Maar ik zou wel graag hebben dat u zo blijft opkomen voor het optimale openbaar vervoer in Gent. Maar de Vlaming, beter gezegd: Belg in het algemeen, is gek op de auto. En de regering geeft dus ook subsidies voor. Maar vooral voor bedrijfswagens geeft de overheid subsidies. Want rechtse partijen zijn voor de ondernemers en eigen volk dan de linkse. Want linkse partijen zijn voor zwakkeren, innovaties en milieu wat wel goed wat de linkse partijen doen. Maar ik zeg u nog iets: “Maak de N-VA en andere rechtse partijen af”. Ze zijn niet waard. En ik hoop dat de rechtse partijen niet de leiding nemen. Zorg het ook ervoor dat ze niet de leiding nemen.

Dit is jouw beweging