PVDA Aalst reikt op haar nieuwjaarsreceptie voor de eerste keer de Robin Hoed-prijs uit. Deze prijs wil een Aalsterse organisatie of personen in de bloemetjes zetten omwille van hun inzet voor een meer rechtvaardige wereld waarin iedereen zijn plaats heeft en niemand uitgesloten wordt. Speciale aandacht gaat hierbij naar personen en vereniging die hiervoor actie voeren en mobiliseren.

De keuze voor de Robin Hoed-prijs verwijst heel duidelijk naar Robin Hood als anti-establishmentfiguur met een Aalsterse kwinkslag. Met de verwijzing naar de hoed doet de PVDA letterlijk en figuurlijk de hoed af voor de inzet van deze laureaten. De prijs zelf is een werk van Aalsters kunstenaar André Berner. Hij is een artistieke duizendpoot en realiseert zeefdrukken in zijn eigen atelier. Berner behoorde in de jaren '70 tot de constructivistische avant-garde en maakte zelfs zeefdrukken voor Andy Warhol. Vandaag is hij volop betrokken in een project rond de Aalsterse dichter Firmin Van der Poorten waarvan in 2021 de honderdste verjaardag wordt herdacht.

 

De kandidaten:

Parol

Jarenlang was vzw Parol terug te vinden op Aalst rechteroever voor wie het moeilijk had. Met Liesbeth en Lander had de armoedebestrijding in Aalst twee bekende gezichten. Sarah Smeyers (N-VA) besliste echter om de subsidies van Parol af te nemen. Parol en andere sociale organisaties mobiliseerden tot tweemaal toe tientallen mensen die deze maatregel niet pikten. Smeyers kreeg alsnog haar zin, maar Parol maakte wel duidelijk: never give up without a fight.

Het personeel van het ASZ

Te weinig personeel en een te hoge werkdruk. De zorgsector staat er bekend om. Maar in het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis was de maat vol: in november voerde het personeel van het operatiekwartier actie, in december de werknemers van de geriatrie. Veel respect voor de werknemers van het ASZ die dag in, dag uit van Aalst een échte zorgstad maken.

Casa del Mundo

Elk jaar in september is het verzamelen geblazen op het wereldfeest Casa del Mundo. Op het feest kom je mensen tegen van elke mogelijke afkomst en achtergrond. Een internationaal feest dat elk jaar meer dan duizend mensen trekt. Vorig jaar vond de 25e editie van Casa del Mundo plaats. Proficiat aan de organisatie!

Mars voor verdraagzaamheid

Wat doe je als je een racistische brief in de bus krijgt? Je laat dat niet passeren en organiseert een mars voor verdraagzaamheid en respect. Racisme heeft geen plaats in onze stad. 250 mensen stapten in juni door de straten van Aalst om dat duidelijk te maken. Hoed af voor de organisatoren van de mars.

 

Wie krijgt van jou de Robin Hoed-prijs? Je kunt stemmen tot vrijdag 31 januari om 12u. De uitreiking van de prijs vindt plaats op de nieuwjaarsreceptie van PVDA Aalst. Afspraak om 19u in de feestzaal van het ABVV, Houtmarkt 1 te Aalst.

Deze enquête heeft geen gepubliceerde vragen.


2 reacties

  • Johan Heirman
    heeft deze pagina gevolgd 2020-01-25 14:32:00 +0100
  • Hilda Van Der Snickt
    heeft deze pagina gevolgd 2020-01-23 18:25:34 +0100