Skip to content

Lokale armoedebarometer: alle cijfers gaan diep in het rood

Lokale armoedebarometer: alle cijfers gaan diep in het rood

Gent één van de steden met het hoogste kinderarmoedecijfer. Dat blijkt uit de lokale armoedebarometer die vandaag gepresenteerd wordt door Decenniumdoelen. Volgens de PVDA treft de wooncrisis in Gent zowel de meest kwetsbare Gentenaars als ook de middenklasse. Daardoor kampen steeds meer mensen kampen met betalingsproblemen. De linkse partij wil dat de stad stopt met het sturen van deurwaarders naar mensen in armoede en dat er meer ingezet wordt op op laagdrempelige schuldhulpverlening en budgetbegeleiding in sociale wijkhuizen.

Het stadsbestuur heeft van Gent een hippe stad gemaakt, maar te lang weggekeken van de groeiende armoede”, zegt PVDA-lijsttrekker Tom De Meester.

In januari verklaarde burgemeester Termont nog dat Gent op de goede weg was. “Het is de eerste keer in vele, vele jaren dat de armoedecijfers verbeteren, dat er minder mensen arm worden. De resultaten van het beleid dat we gevoerd hebben zijn zeer duidelijk zichtbaar." Daar klopt niks van, blijkt nu uit de nieuwe armoedebarometer van Decenniumdoelen. Alle armoedecijfers gaan voor Gent diep in het rood.

Een stad met twee gezichten.”

Vooral het cijfer van de kinderarmoede springt in het oog. De Kind en Gezin-indicator voor Gent toont sinds 2005 een stijgende trend tot 2017 richting 22,8%. Vooral sinds 2011 is er een forse stijging. Vanaf 2005 is er bijna een verdubbeling van het aantal gezinnen met jonge kinderen die in armoede leven. “De trend is voor Gent dramatisch”, schrijven de auteurs van het rapport. “Het decenniumdoel van 5,6% is verder dan ooit. Hiermee is Gent één van de steden met het hoogste kinderarmoedecijfer.”

Gent is een stad met twee gezichten”, zegt Tom De Meester. “Terwijl aan de Nieuwe Dokken luxueuze flats gebouwd worden, geïnspireerd op Italiaanse renaissancepaleizen, leven nauwelijks een kilometer verder in de Bernadettewijk gezinnen in schimmelwoningen.”

De auteurs van het rapport verwijzen naar de crisis, de federale besparingsmaatregelen en de te lage uitkeringen die veel mensen onder de armoedegrens duwen. Maar ook in Gent is er werk aan de winkel. 

“De wooncrisis in onze stad treft de meest kwetsbare Gentenaars, maar ook de middenklasse. Vastgoedontwikkelaars drijven de huurprijzen omhoog. Zelfs voor tweeverdieners is het moeilijk om nog een betaalbare, kwalitatieve huurwoning te vinden in Gent. Niet alleen de sociale woonwijken kampen met schimmel, het hele woonbeleid in Gent is rot.”

Géén deurwaarder, maar een sociaal werker.”

Ook de groeiende betalingsachterstand volgt de groeiende kinderarmoede. “Dit is meer dan zorgwekkend: elk jaar zijn er enkele gezinnen meer die het moeilijker hebben om hun facturen te kunnen betalen: voor Gent gaat het om 8300 gezinnen”, aldus het rapport.

Volgens de PVDA toont ook de stabilisering van het aantal budgetmeters voor energie dat de armoede in Gent een structureel probleem is geworden. “Steeds meer mensen komen in een schuldenspiraal terecht”, reageert Tom De Meester. “Door aanmaningskosten, herinneringsbrieven en deurwaarders kan een factuur snel verdubbelen.”

De linkse PVDA pleit ervoor dat de Stad Gent zelf het goede voorbeeld geeft door geen incassobureau’s en deurwaarders in te schakelen voor het Jan Palfijnziekenhuis, de bibliotheek, de stedelijke scholen, het Mobiliteitsbedrijf en stadsdiensten. In plaats daarvan moet ingezet worden op laagdrempelige schuldhulpverlening en budgetbegeleiding in de sociale wijkhuizen. “Naar mensen in armoede stuur je geen deurwaarder, maar een sociaal werker”, besluit De Meester.

 

Meer info

Decenniumdoelen is een samenwerking tussen Netwerk tegen Armoede, Welzijnszorg, Samenlevingsopbouw Vlaanderen, SAM, ABVV, ACV, ACLVB, Christelijke Mutualiteiten, Socialistische Mutualiteiten, UitdeMarge, Minderhedenforum en Beweging.net

De lokale armoedebarometer voor Gent werd vandaag gepresenteerd en kan hier geraadpleegd worden.

Het integrale Stadsprogramma van de PVDA voor een stad zonder armoede kan hier geraadpleegd worden.