Sommige politici zouden beter een examen menselijkheid afleggen

Maandag voerden straathoekwerkers actie aan de Gentse gemeenteraad tegen het ontslag van hun waarnemend directeur Hans Bodyn. “Gelijk hebben ze”, reageert Gents PVDA voorzitter Tom De Meester. “Hoe wereldvreemd is een schepen die niet inziet dat 25 jaar werkervaring tussen én mét kwetsbare mensen zwaarder doorweegt dan een resultaat van één computertest?”

Hans Bodyn heeft Straathoekwerk Gent hoogstpersoonlijk uit de grond gestampt en wordt door zijn team op handen gedragen. Hij wordt gezien als een goede, gedreven coördinator. Nadat hij al twee jaar waarnemend directeur is van de straathoekwerkers moest hij plots voor zijn eigen job solliciteren. Nadat hij faalde op een computertest, krijgt hij plots het bericht te moeten vertrekken. “Is dat de sociale stad van de toekomst?”, vraagt Tom De Meester zich af. “Krijgen bureaucratie en manageritis hier voorrang op menselijkheid en respect?

De PVDA reageert ook geschrokken op de reactie van bevoegde schepen Martine De Regge (sp.a) in de krant. "Voor aanwervingen kunnen we geen 'menselijk beleid' voeren", aldus De Regge. "Daarvoor moeten we procedures volgen." De PVDA vindt dit "getuigen van bijzonder weinig menselijk inzicht." “Sommige politici zouden beter eens een examen menselijkheid afleggen”, reageert Tom De Meester. 

De PVDA wil dat de schepen terugkomt op haar beslissing en dat Bodyn aanblijft als directeur van Straathoekwerk Gent. "Natuurlijk moeten er testen afgenomen worden, maar dat mag niet het enige criterium zijn dat doorweegt in een beoordeling. 25 jaar ervaring wordt met één computertest van tafel geveegd. Bovendien bewees Hans Bodyn in de feiten al twee jaar dat hij de directeursjob waard was, tot grote tevredenheid van de straathoekwerkers. Dat het personeel nu actie voert voor hun directeur, dat wil toch iets zeggen?"