Skip to content

Steve kocht een budgetwoning bij Stad Gent: "Had ik het geweten, ik had het niet gedaan"

Steve kocht een budgetwoning bij Stad Gent:

Door problemen bij de werkzaamheden lopen de budgetappartementen aan de Tondeliersite fors vertraging op. Daardoor komen heel wat mensen in de financiële problemen. “Wij willen dat de mensen die zo’n budgetwoning gekocht hebben volledig schadeloos gesteld worden door de Stad Gent”, reageert Tom De Meester.

Steve is een jonge, alleenstaande papa met een zoontje. In september 2016 tekent hij in op een budgetwoning van de Stad Gent aan Tondelier. Hij werd een budgetappartement met 2 slaapkamers voorgespiegeld, met 20% korting op de marktprijs. “Ik dacht: ik heb hier een batje gedaan”, vertelt Steve in een reportage op AVS

Anderhalf jaar later ziet de situatie er heel anders uit. De kosten lopen veel hoger op dan Steve had voorzien. Steve moest ondertussen al 120.000 euro neerleggen aan notariskosten, BTW, het grondaandeel, afbetalingen aan het appartement, enzovoort. Uiteindelijk zal zijn “budgetappartement” hem € 224.000 gekost hebben.

Bovendien werd het budgetappartement aan Steve beloofd tegen december 2017. Maar vandaag moet de eerste steen van het appartement nog gelegd worden. Door problemen met het dak van de sportzaal die onder de appartementen komen te liggen, lopen de werken fel vertraging op. Ondertussen moest Steve een nieuw huurcontract afsluiten. Hij betaalt 900 euro per maand, bovenop zijn afbetalingen voor z’n nieuwe budgetwoning. “Ik heb daar helemaal geen geld voor, en leef nu op krediet bij mijn ouders”, zegt hij.

Na lang aandringen zou Steve vanaf augustus een tegemoetkoming krijgen van 800 euro per maand, vanwege de bouwpromotor. Maar ondertussen betaalde Steve al 120.000 euro voor een budgetappartement, zonder te weten wanneer het opgeleverd zal worden. Hij zit ook vast aan een 3/6/9-contract in zijn nieuwe woonst. “Wij willen dat deze mensen volledig schadeloos gesteld worden door de Stad Gent”, reageert Tom De Meester van de PVDA, lijsttrekker van de PVDA. 

Volgens de PVDA bewijst het verhaal van Steve dat de budgetwoningen van sogent onbetaalbaar zijn voor modale Gentenaars. “Een gemiddelde koopwoning in Gent kost vandaag 260.000 euro. Drie op vier Gentenaars kan zich zo’n eigen woning niet veroorloven. Dat los je natuurlijk niet op met zogenaamde budgetappartementen aan Tondelier die tot 330.000 euro kosten”, aldus Tom De Meester.

Schepen van Wonen Sven Taeldeman (sp.a) erkent de kritiek van de PVDA op de kostprijs van de budgetwoningen, die onbetaalbaar zijn voor veel Gentenaars. Daarom stelt het kartel Groen – sp.a in haar kartelprogramma voor om naar de toekomst toe in te zetten op budgethuurwoningen, naast budget koopwoningen. “De vraag is natuurlijk hoeveel die budgethuurwoningen dan wel zullen kosten”, reageert Tom De Meester. “Als de Stad Gent blijft kiezen voor dure luxeappartementen op maat van private projectontwikkelaars, dan zullen ook die huurwoningen onbetaalbaar zijn.”

Volgens de PVDA gedraagt sogent, het stadsontwikkelingsbedrijf van de Stad Gent, zich steeds meer als een ordinaire projectontwikkelaar. De PVDA wil dat het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf sogent opgedoekt wordt. In de plaats daarvan wil de PVDA een stedelijke wooncoöperatie oprichten, die zélf instaat voor de bouw van betaalbare en ecologische voor Gentnaars. De PVDA wil dat er in alle grote stadsontwikkelingsprojecten minimaal 1/3 sociale woningen en 2/3 écht betaalbare huur- en koopwoningen gerealiseerd worden.