Sociale huurders blijven letterlijk in de kou staan: 10°C in huis

Sinds april 2016 zijn er grote renovatiewerken in de sociale woonwijk het Westveld. Verschillende gezinnen zitten sindsdien zonder verwarming. “De Volkshaard laat haar sociale huurders letterlijk en figuurlijk in de kou staan”, reageert de PVDA geschrokken. De linkse oppositiepartij wijst op een gebrekkige communicatie vanuit de sociale huisvestingsmaatschappij aan haar huurders en vraagt om snel tijdelijke verwarming te installeren in de getroffen woningen.

Sinds april 2016 zijn grote renovatiewerken aan de hand in de sociale woonwijk het Westveld. Straat per straat breekt men de stenen schoorstenen af bij de vervanging van de daken. Bij vele mensen ontbreekt echter een essentieel stuk aan de nieuwe daken: een verbindingsstuk om de gasbrander aan te sluiten aan de schoorsteen. Hierdoor kunnen deze mensen tijdelijk hun huis niet meer verwarmen. Een vrouw heeft er een lichte longontsteking van opgelopen.

"In de zomer viel dit goed mee, maar nu wordt het hoe langer hoe kouder", getuigt een van de bewoners. Op zaterdagnamiddag was het 10°C in hun huis en probeerden ze zich te verwarmen met dikke truien en slaapzakken. Een bewoner heeft ook een petroleumbrander in huis genomen wat voor zeer onveilige situaties zorgt: de uitlaatgassen komen in huis terecht en alle zuurstof in huis wordt verbrand. Als de man te veel hoofdpijn krijgt van de dampen zet hij de brander even af...

Van de sociale huisvestingsmaatschappij de Volkshaard krijgt de sociale huurders geen duidelijk antwoord: "Er wordt aan gewerkt", klinkt het. Ze vragen zich af hoe lang dit nog verder moet duren. "Men weet al sinds april dat mensen hun gasbranders niet aangekoppeld kunnen worden en toch gaat men door met de afbraak van schouwen. Is het de bedoeling om mensen te treiteren?", getuigd een van de bewoners.

“De slechte communicatie van de Volkshaard was al vanaf sinds het begin van de renovatieplannen in het Westveld een probleem”, zegt de PVDA. “Er is er geen duidelijke communicatie, geen bereidheid tot overleg met de bewoners en over de telefoon is men vaak erg onvriendelijk en durft men soms zelfs mensen te bedreigen.” Vele mensen moeten gedwongen verhuizen en durven niet met hun problemen naar buiten komen uit schrik voor represailles.

De PVDA vraagt:

– Geen verdere afbraak van schoorstenen zolang er geen oplossing is gevonden om de gasbranders aan te sluiten. Zo vermijden we dat er nog meer gezinnen in de kou zitten.

– Een tijdelijke oplossing voor wie momenteel geen verwarming in huis heeft. Bijvoorbeeld elektrische verwarmingsvuurtjes (2 per living en 1 per slaapkamer)

– De de Volkshaard de hogere verwarmingskosten als gevolg van het tijdelijk met een elektrisch vuurtje te verwarmen op zich neemt.