Eerste Gentse ‘ecowijk’ blijkt heel erg duur(zaam)

Wie zich straks wil vestigen in de nieuwe ‘Ecowijk Gantoise’ in Gentbrugge, zal diep in de buidel moeten tasten. Woningen met twee slaapkamers kosten minstens 362.651 euro. Gents PVDA-voorzitter Tom De Meester schrikt: “de nieuwe Ecowijk is niet alleen heel erg duurzaam, maar helaas ook heel erg duur.”

Ecowijk Gantoise, op de voormalige gronden van het Ottenstadion en sportclub Gantoise, moet “de eerste ecowijk in Gent” worden, aldus schepen voor Wonen Tom Balthazar, “een voorbeeldwijk op vlak van energie, mobiliteit en woontypologie.” Op sociaal vlak wordt ‘Ecowijk Gantoise’, een gezamenlijk stadsontwikkelingsproject van SoGent en de private projectontwikkelaar Ecowijk cvba, alvast géén voorbeeldwijk. Deze maand is projectontwikkelaar Ecowijk al begonnen het het commercialiseren van de woningen die gebouwd zullen worden op haar gedeelte van de gronden (de sportvelden van Gantoise).

Minimum 362.651 euro

De prijzen liegen er alvast niet om: “Woningen met 2, 3, 4 slaapkamers, tuin/terras. Prijzen vanaf 302.209 €, excl kosten” kondigt de projectontwikkelaar aan via een advertentie op facebook. Uit onze navraag blijkt daar nog minstens 20% BTW en nortariskosten bij te komen. Totaalprijs: minimum 362.651 euro.

“Dit is gewoon onbetaalbaar voor drie op vier Gentenaars”, reageert Tom De Meester verbouwereerd. “Je lost de groeiende wooncrisis in onze stad niet op door nog extra dure woningen bij te bouwen.” De PVDA begrijpt niet waarom sogent bij de overeenkomst met projectontwikkelaar Ecowijk geen punt heeft gemaakt van betaalbaar wonen. “Ecowijk Gantoise dreigt voor de meeste Gentenaars een onbereikbare droom te blijven”, aldus De Meester. “Een duurzame, energiezuinige woning zou nochtans een recht moeten zijn voor iedereen, geen luxe.” De PVDA vraagt dat de stad zelf werk maakt van publieke investeringen in betaalbaar, duurzaam wonen, en wil dat het project Ecowijk Gantoise fundamenteel herbekeken wordt: “Ook op sociaal vlak moet Ecowijk Gantoise een voorbeeldwijk worden. Duurzaam én betaalbaar wonen moet daarbij het uitgangspunt zijn.”